U SRBIJU STIŽE VREME KAKVO SE NE PAMTI: Zove VEŠTAČKA ZIMA, a evo šta to znači!

Teško da će se Srbija tokom praznika zabeleti, s obzirom na to da su, kako kažu meteorolozi, za naredni period najavljene – zanemarljive padavine. Zapravo, pred nama je vreme na kakvo nismo navikli tokom decembra, sa temperaturama oko 10 stepeni.

Od danas će nad nama ojačati polje anticiklona, dok će se serija ciklonalnih aktivnosti preko Velike Britanije i Skandinavije kretati dalje na istok.

“To znači da će u višim slojevima atmosfere početi priticanje relativno toplog vazduha, te će na planinama regiona već od utorka biti relativno toplo, često i preko devet stepeni”, objasnio je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Marko Čubrilo.

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da će vreme u narednom periodu biti prilično stabilno i da nas očekuje smena sunca i oblaka.

– Sutra u celoj Srbiji umreno do potpuno oblačno. Na severu zemlje biće suvo, dok se u južnim i centralnim predelima očekuje slaba kiša, a na višim planinama slab sneg. Međutim, u pitanju su zanemarljiive padavine. Temperatura će se kretati od četiri do osam stepeni – kaže za “Blic” meteorolog Đorđe Đurić.

Kako objašnjava, od utorka i u nastavku sedmice doći će do tempearturne inverzije. Očekuje nas smena sunca i oblaka, a u početku će biti prohladno.

– U nižim predelima Srbije biće magle i niske oblačnosti tokom celog dana, dok će u brdsko-planinskim predelima biti sunčano. Doći će do blagog porasta temperature na 10 stepeni, u nekim predelima i malo više – dodaje on.

Kako navodi Čubrilo, vetar će biti vrlo slab. Jutarnji minimumi od minus jedan do tri stepena, a na planinskim visoravnima do minus osam. Tokom dana u predelima sa maglom biće hladno, uz maksimum između jednog i pet stepeni, dok će u predelima bez magle biti i oko 12. Upravo činjenica da je na planinama toliko toplo pokazuje da je ovo “veštačka” zima.

Đurić navodi da će se sunčano vreme zadržati bar do 24. decembra. Kako kaže, “to ne znači da će već 25. pasti sneg, ali i ako bude padavina, one će biti prilično slabe.

Izvor: Espreso.rs / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.