VUS, ŽUČ, LIS… Srbija vrvi od mesta sastavljenih od SAMO TRI SLOVA, a za neke od njih sigurno niste nikada čuli

me od tri slova – dovoljno kratko da se lako upamti, ali i dovoljno dugačko da se od drugih imena lako razlikuje. Ali, ovoga puta ne govorimo o imenima ljudi, poput: Tee, Ree, Ide, Mie, Une, Aje… Već o mestima.

Kombinacija od tri slova ima pregršt. Mnogo više nego što se to na prvi pogled čini. Gledate li mapu Srbije, pa i Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, ova mesta ćete lako uočiti, mnogo lakše od onih sa dugim, komplikovanim, pa i smešnim nazivima.

Sreću da u tri glasa izgovore ime svog grada imaju samo građani Niša i Bora. Ali, tu su i neke poznate opštine, nipošto male – poput Ljiga, Šida ili Ade.

I naravno, ne treba zaboraviti Ub, jedinu opštinu koja ima ime sačinjeno od svega dva glasa.

1. Niš

Krenimo od najvećeg mesta – Niša. Jednostavno se čita i lako pamti. Ipak, izvorno je ime ovog grada bilo malo kompliovanije: Naissus.

2. i 3. Šid i Sot

Poslednja tačka na putu ka Hrvatskoj je mesto Šid, mirna sremska varošica koja nije ni selo ni grad, ali jeste opština koja obuhvata mnoga okolna naselja, među kojima još jedno malo mesto koje ima prosto ime: Sot.

4. i 5. Ada i Mol

Jednu malu bačku opštinu čine samo dva veća naselja: Ada i Mol i tri veoma mala sela nešto složenijeg imena. Kako je Ada smeštena uz Tisu, jasno je zaključiti poreklo imena, od reči ada.

Međutim, selo Mol imalo je ranije nešto komplikovaniji naziv, koji se još koristi u mađarskom jeziku – Mohol, ali je vremenom skraćeno i sada je ovo mesto prepoznatljivo i jedinstveno po imenu Mol.

6. Bor

Ovaj grad počeo je da se razvija tek od 1903. godine, kada je tu otvoren rudnik i do danas njegovo ime vezuje se za rudarstvo. Ipak, ovo naselje postojalo je i nešto ranije, pa se spominjalo još u 18. veku.

7. Kać

Jedno selo u okolini Novog Sada ponelo je simpatično i jednostavno ime – Kać. Ovo naselje spominje se još u 13. veku, a veruje se da mu je koren keltska reč Katy (nasip, utvrđenje).

8. Deč

U Sremu, i to nedaleko od Beograda, nalazi se mesto Deč. Dakle, nije Beč, već – Deč. Ovo selo je nedaleko od Šimanovaca i pripada pećinačkoj opštini.

9. Sip

Jedan brod dugo je plovio Dunavom pod imenom Sip. A brodovi imena obično dobijaju po mestima. Međutim, jedino mesto koje sada nosi ime Sip u Đerdapskoj klisuri ima i dodatak u imenu “Novi” Sip.

U svakom slučaju, reč je o imenu od tri slova i za pretpostaviti je da je postojao i “stari” Sip.

Srbija Foto: Profimedia
10. Ram

Kada smo kod Đerdapa i Dunava, red je da spomenemo i Ram, mesto poznato po skeli i starom gradu, istoimenoj tvrđavi.

11-15. Dol, Džep, Lug, Vrh, Rti

Sva ova mesta, kao i Ada, imaju jasne korene koji ukazuju na neke geografske karakteristike. Dol se nalazi u okolini Babušnice, Džep kod Vladičinog Hana, Lug na Fruškoj Gori, Vrh kod Kraljeva, ali i kod Bijelog Polja, dok su Rti nedaleko od Guče.

16. Goč

Goč je planina, ali postoji i istoimeno mesto. Ako već govorimo o planinama koje imaju samo tri slova u imenu, ne treba zaboraviti ni Cer.

17. Vus

Potpuno neobično ime sela Vus deluje kao da smo doslovno slučajnim izborom dva suglasnika spojili samoglasnikom. Vus se nalazi u opštini Crna Trava i, nažalost, na prste se može izbrojati broj stanovnika.

18. Lok

Selo Lok nalazi se kod Titela. Zanimljivo je da se ono u istoriji selilo i vraćalo, pa nije uvek bilo na istoj lokaciji. Najpre je bilo na rečnoj adi, peščanom ostrvu, potom pod bregom, da bi se ponovo vratilo na adu, ali na drugi njen kraj.

19. Dub

Ovo mesto nalazi se u Bajinoj Bašti, a selo sa tim imenom postoji i u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i – Češkoj. Najmanje, dakle, ima 6 dubova u Evropi.

20. Žuč

Žuč je žuta ili zelenkasta tečnost, koja nastaje lučenjem ćelija jetre kod većine kičmenjaka. Ali Žuč je i ime jednog sela kod Kuršumlije.

21. Saš

Na samoj granici sa Crnom Gorom, u opštini Tutin, nalazi se selo Saš. Dakle, ne Saša, ne Šaš, već – Saš.

22. Mur

Jedno veće naselje u kolini Novog Pazara, može se reći i prigradsko naselje, sa većinski bošnjačkim stanovništvom, zove se – Mur.

23. Hum

Mnogo toponima – mesta, brda, čak i jedna oblast nosi ime Hum, pre svega u Slavoniji i Bosni. I u Beogradu postoji Humska ulica. Međutim, i u Srbiji postoji mesto Hum, kao i planina. Mesto je kod Niša, a planina kod Tutina.

24. Gaj

U Banatu postoje Gaj, Vračev Gaj i Veliki Gaj. Međutim, ovaj toponim sigurno nosi i mnogo delova sela.

25. Bač

Čitava regija dobila je ime Bačka, baš po gradiću Bač. To je retko mesto u Vojvodini koje može da se pohvali istorijom od jednog i po milenijuma.

Prvi pisani tragovi o Baču potiču iz 6. veka.

26. Ljig

Mala varoš i istoimena opština prepoznatljivog imena nalazi se u Šumadiji. Ime Ljig spominje se još u 17. veku u zapisima Evlije Čelebije, koji je opisao “Lig mehri” – reku Ljig. Zanimljivo je da se na teritoriji ove opštine nalazi i naselje koje ima samo dva slova u imenu, a to je Ba.

27. Trn

U Srbiji postoje dva mesta po imenu Trn – jedno u opštini Kuršumlija, a drugo u okolini Uroševca.

28. Šenj

Šenj, koji se piše “Chaignes” postoji u Francuskoj. Ali, i kod Kragujevac postoje dva Šenja – Veliki i Mali.

29. Čar

Selo Čar nalazi se nedaleko od Bujanovca, uz samu administrativnu liniju sa KiM.

30. Lis

Na teritoriji opštine Lučani nalazi se, osim sela Rti, još jedno koje se izgovara uz pomoć tri slova – Lis.

31-40.

Na Kosovu i Metohiji postoji više mesta čije ime ima svega 3 slova: Duz, Nec, Bec, Dolj, Ade, Koš, Žač, Žub, Ujz, Žur.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.