Gasovod do Nove godine

Srbija će čuvati svoju vojnu neutralnost i neće uvoditi sankcije Rusiji, niti će činiti bilo šta da ugrozi prijateljstvo sa njom, poručio je Aleksandar Vučić posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je istakao da će se njegova zemlja i dalje zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i pružati joj podršku i na svim drugim poljima, kao što je radila i do sada. Da Srbija uprkos pritiscima da odseče veze sa Ruskom Federacijom, prvenstveno u sektoru energetike, ne razmišlja o tome potvrđuje Vučićeva najava da mu ne pada na pamet da odustane od ruskog gasa.

– Srpski deo gasovoda Turski tok biće otvoren do 30. decembra. Srbija će se ponašati domaćinski i u skladu sa svojim interesima. Kad god smo pitali gde je taj jeftiniji gas od ruskog, nismo uspeli da dobijemo odgovor – rekao je predsednik Srbije i pitao da li neko traži da Srbija ne kupuje ruski gas zbog nečijih političkih interesa.

– Mi smo gradili svoj gasovod i nemamo nikakav problem s ruskim gasom. Nisam budala i nisam spreman da odustanemo od kupovine ruskog gasa i da kažemo narodu kako će sada platiti reket da bi imali skuplji gas. Neće valjda neko da nam zabrani da trpamo cevi u našu zemlju. A da plaćam reket bilo kome u svetu neću dok sam živ – tvrdi Vučić, ističući da neće dozvoliti ponižavanje zemlje da kupuje duplo skuplji gas.

Ista stvar je, kako uverava, i sa zahtevima za nametanje sankcija Rusiji. Govoreći o toj temi, on je naveo primer Crne Gore, čija je nova vlada poručila da ostaje pri odluci o sankcijama Ruskoj Federaciji.

– Oni su sigurno bolji političari od mene, ali mi nećemo da uvodimo sankcije. Različito vidimo svoje interese i suština je u tome da samostalno donosimo odluke. Ja sam ponosan na to – poručio je Vučić.

On je rekao da je sa Lavrovom razgovarao o brojnim važnim pitanjima, počev od energetike do vojnotehničke saradnje, ekonomije, izgradnje infrastrukturnih objekata i svih drugih oblasti u kojima je saradnja dveju zemalja veoma dobra, ističući da će se dve zemlje i dalje zajedničkim snagama suprotstavljati falsifikovanju istorije.

Lavrov je istakao da je u Moskvi izuzetno visoko ocenjeno učešće Vučića na paradi povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

– Razgovarali smo o razvoju trgovinske i ekonomske saradnje, a posebna tema bile su visoke tehnologije, nuklearna energija i digitalizacija. Pričali smo i o borbi protiv virusa korona, gde će naši stručnjaci biti na raspolaganju Srbiji. Pozdravili smo opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost, jer takav stav doprinosi miru i stabilnosti. Podržali smo izbalansiranu politiku Srbije u odnosima sa svim zemljama, što je i temelj ruske politike – naglasio je Lavrov. On je izrazio žaljenje zbog ponašanja Evropske unije, koja ne može da obezbedi ispunjenje dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, što se prvenstveno odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

– Takva linija pokazuje nemoć i zato mi pozivamo naše evropske kolege da shvate svoju odgovornost za ono što je dogovoreno pod njihovim okriljem – poručio je Lavrov.

Srpski pozdrav na odlasku
Lavrov je razgovarao i sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selaković, kome je čestitao na izboru za ministra spoljnih poslova. Istakao je da se sa Selakovićem poznaje dugo, ali da su se sastali prvi put otkada je doskorašnji generalni sekretar Predsedništva Srbije preuzeo rukovođenje srpskom diplomatijom. Selaković je dočekao Lavrova i iz Beograda ispratio ruskog šefa diplomatije, koji je na odlasku domaćine pozdravio podizanjem tri prsta i izazvao oduševljenje u Srbiji.

Položio cveće na grob patrijarha
Lavrov je sa Vučićem posetio i Hram Svetog Save, gde su on i predsednik Srbije položili cveće na grob nedavno preminulog patrijarha Irineja i zapalili sveće za poglavara Srpske pravoslavne crkve. Lavrov je obišao Hram, za koji je Rusija uložila značajna sredstva. Ruski umetnici radili su i na ukrašavanju kupole. Umetnički tim predvodio je akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

Od Dačića grafika
Ministar spoljnih poslova Rusije obišao je i parlament Srbije, gde ga je primio predsednik Skupštine Ivica Dačić. Velikom prijatelju, sa kojim je godinama sarađivao dok je bio ministar spoljnih poslova, Dačić je poklonio grafiku zastupničkog doma. On se za taj dar odlučio jer zna koliko ruski šef diplomatije voli grafike.

Izvor: vesti-online, E.V

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.