Lorenc: Usaglašenost Srbije sa odlukama EU najniža u regionu

Šef političkog sektora Delagacije EU u Srbiji Dirk Lorenc izjavio je da Brisel od Srbije zahteva da progresivno usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU u periodu do pristupanja, ocenivši da će to bez sumnje imati pozitivan uticaj na brzinu sveukupnog procesa evropskih integracija.

“Poštujemo suverene izbore, autonomno donošenje odluka, uključujući odluku Srbije da zadrži vojnu neturalnost, ali veujemo da vojna neutralnost ne znači političku neutralnost”, istakao je Lorenc.

Dodao je da se od Srbije očekuje da poveća usaglašavanje pre postizanja sporazuma sa Prištinom.

“Svesni smo da će obavezujući dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine verovatno olakšati Srbiji da poboljša stepen usaglašavanja”, rekao je on.

Lorenc je kazao da poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku važno zato što pokazuje do koje mere je zemlja kandidat voljna da učestvuje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU čak i tokom procesa pristupanja.

“Napori zemalja kandidata da se usklade sa pozicijama EU, uključujući restriktivne mere, pokazatelj je posvećenosti evropskim zajedničkim vrednostima”, kazao je Lorenc.

Podsetio je da su sve zemlje Zapadnog Balkana podržale deklaracije o Belorusiji, što je “važan znak jedinstva u odbrani demokratskih vrednosti i poštovanja ljudskih prava”, ali da, nažalost, Srbija nije podržala restriktivne mere EU prema Belorusiji.

Lorenc je rekao da je usaglašenost Srbije sa odlukama EU poslednjih godina “zaglavljena” na 50-60 odsto i da je najniža u regionu, ali da je usaglašavanjem sa dve deklaracije o Belorusiji učinjen pozitivan pomak.

Autor: Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.