BRNABIĆ: Članstvo u EU je naš strateški cilj, Vlada Srbije ima tri ključna prioriteta

Članstvo Srbije u EU je prioritet i strateški cilj naše zemlje, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na panelu Nacionalnog konventa o EU izrazivši očekivanje da će naredna godina biti mnogo bolja od 2020. po pitanju evropskih integracija.

– Upravo sam završila sa ministarkom Joksimović sednicu komiteta za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu i razgovarali smo o svim temama važnim u ovom trenutku za naše evropske integracije i pripremu za 2021. godinu – rekla je Branbić.

Kaže da se nada se da će 2021. godina biti sveukupno bolja i značajno uspešnija za naše evropske integracije od 2020. godine.

Rekla je da su tri ključna prioriteta Vlade i u kontekstu evrposkih integracija naše zemlje: vladavina prava, ekonomija i zaštita životne sredine.

Brnabić dodaje da je vladavina prava prioritet broj jedan i da je nova vlada u toj oblasti već u svojih prvih mesec i po dana mandata preduzela važne aktivnosti.

– Već smo povukli neke korake za koje se nadam da ih ljudi vide kao dobar signal da će se vlada na pravi način i posvećeno baviti ovom oblašću – naglasila je premijerka.

Kada je reč o oblasti pravosuđa, kaže da su tu ključne ustavne reforme i da je vlada ponovo uputila skupštini inicijativu za promenu Ustava u domenu pravosuđa.

– Meni je posebno drago da je, iako čujem kritike jednog dela javnosti u Srbji i EU da tu zasad nije ništa urađeno, da je upravo urađeno i promenjeno mnogo toga kroz proces reforme Ustava – navela je Brnabić.

Podseća da smo i ranije imali izmene Ustava, pa čak i u većem obimu nego što su izmene koje su samo u oblasti pravosuđa, ali da nikada u Srbiji ranije nismo imali javnu debatu o tim izmenama.

Naglasila je da je postojala prava skupštinska javna rasprava o tome šta treba da se promeni u Ustavu koja je trajala 18 meseci.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.