„Oduzima dah, zar ne?“: Ruski kosmonaut objavio snimak svoje prve svemirske šetnje (VIDEO)

– Oduzima dah, zar ne? – napisao je Sergej Kud-Sverčkov na svom profilu na društvenoj mreži VKontakte iznad kratkog video snimka svemirske šetnje.

Dok se ruska svemirska agencija Roskosmos priprema da unapredi jedan od modula Međunarodne svemirske stanice, kosmonaut koji radi na projektu podelio je video snimak svoje prve svemirske šetnje, duge skoro sedam sati.

– Oduzima dah, zar ne? – napisao je Sergej Kud-Sverčkov na svom profilu na društvenoj mreži VKontakte iznad kratkog video snimka svemirske šetnje.

Uporedio je iskustvo kretanja izvan stanice sa usponom na planinu
Četvorominutni snimak prikazuje Kud-Sverčkova i komandanta ekspedicije 64 Sergeja Rižikova kako rade na demontaži delova modula „Pirs“ 18. novembra tokom svemirske šetnje koja je trajala 6 sati i 47 minuta.

Ovo je bilo prvo iskustvo rada u svemirskom vakuumu za oba kosmonauta, naveo je Roskosmos u sredu.

Kud-Sverčkov je uporedio iskustvo kretanja izvan stanice sa usponom na planinu, ali je rekao i da ga je rad podseća na ronjenje u pećinama, jer se ništa ne vidi osim opreme i onoga što reflektori osvetljavaju.

Ova aktivnost izgledala je baš poput obuke u kompleksu Jurija Gagarina u moskovskom Zvezdanom gradu, dodao je kosmonaut.

Rižikov i Kud-Sverčkov su u skoro sedmočasnovnoj misiji radili na zameni tableta na modulu „Zvezda“ i uklanjanju dela opreme sa „Pirsa“, koja će uskoro biti zamenjena „Naukom“, novim modulom koji se priprema za lansiranje na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu. Sledeća planirana svemirska šetnja, EVA-48, biće priprema za dolazak „Nauke“.

Prvi put je u svemir otišao sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov u aprilu 1965. On je koristio vazdušnu komoru na naduvavanje da napusti svemirski brod i proveo je 12 minuta i devet sekundi u vakuumu svemira.

Izvor: Magazin Novosti/ Sputnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.