Produžen rok za ulazak u Srbiju bez PCR testa, ogromne gužve na granici

Zbog predstojećih praznika i protivepidemijskih mera koje stupaju na snagu od ponedeljka, na graničnim prelazima pojačan je priliv putnika na ulazu u Srbiju. Mera prema kojoj je ulazak u Srbiju dozvoljen uz negativan PCR test, a za građane koji ga ne poseduju propisana kućna izolacija 10 dana, stupa na snagu u ponedeljak, 21. decembra, potvrđeno je u kabinetu premijerke Ane Brnabić.

Za ulazak u Srbiju na Horgošu čeka se do pola sata, ali se sa mađarske strane čeka najmanje četiri sata da bi se sa graničnog prelaza Reske izašlo iz Mađarske i stiglo do graničnog prelaza, javlja reporter RTS-a sa graničnog prelaza Horgoš.

Velike su gužve i na austrijsko-mađarskoj granici i uopšte na putevima u Zapadnoj Evropi ka Srbiji, jer su mnogi krenuli zbog praznika i kako bi izbegli protivepidemijske mere. U protekla 24 sata preko Horgoša u Srbiju ušlo oko 16.000 putnika u 4.500 putničkih vozila. Gužva je i na graničnom prelazu Tompa-Kelebija.

Na ulazu iz Hrvatske, na prelazu Batrovci, otvoreno je ukupno šest traka. Automobili čekaju šezdesetak minuta, a autobusi do tri sata. Saobraćaj na tom prelazu pojačan je od juče, kada je u jednom trenutku formirana kilometarska kolona, jer je na susednom prelazu Bajakovo bila otvorena samo jedna traka.

Strani državljani koji dolaze u Srbiju od ponedeljka će morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Što se tiče naših državljana koji ulaze u Srbiju, oni će morati da imaju ili negativan PCR test ne stariji od 48 časova ili će morati u obavezan karantin.

Na graničnom prelazu policajcima će morati da pokažu test ili će posle zdravstvenog upozorenja morati da se prijave na sistem E-zdravlje i da budu narednih deset dana u karantinu. Iz tog karantina moći će da izađu u slučaju da se u Srbiji negde u lokalnom zavodu ili ovlašćenoj laboratoriji testiraju i ako budu negativni mogu da izađu iz karantina.

Mere se ne odnose na putnike ne one putnike koji prolaze kroz našu zemlju, za tranzit za teretni saobraćaj, ali i za one putnike u pograničnoj zoni – za građane Srbije koji rade u Mađarskoj u krugu od 30 kilometara. Oni ako imaju dokaz o tome da rade u Mađarskoj ili da imaju zemlju moći će bez PCR testa da ulaze ili izlaze.

Ove mere važiće na graničnim prelazima do 10. januara.

Izvor: RTS, Vesti online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.