STIŽE NAJNOVIJA BORBENA LETELICA: Rusi predstavili NAJVEĆI HELIKOPTER na svetu (VIDEO)

Letačka testiranja Mi-8AMTŠ-VN započeta su u julu ove godine

Najnoviji ruski transportno-borbeni helikopter Mi-8AMTŠ-VN tokom testiranja je potvrdio status desantne borbene letelice, saopštio je izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu.

– Prototip Mi-8AMTŠ-VN je na nedavnim testiranjima ispalio navođene rakete sistema “Ataka-VM” na mete koje imitiraju oklopna vozila protivnika. Gađanje je bilo uspešno – izjavio je sagovornik agencije.

On je dodao da je helikopter takođe koristio i nenavođene rakete i podvesne topove.

Prema rečima izvora, zahvaljujući poboljšanom navođenom oružju i povećanoj borbenoj sposobnosti, “novi helikopter je postao zaista višenamenska letelica za izvođenje udarnih, jurišnih i desantno-transportnih zadataka”.

– Faktički je potvrdio svoje performanse kao borbena letelica desanta – dodao je izvor.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, prvih deset helikoptera Mi-8AMTŠ-VN dobiće brigade vojne avijacije koje rade u interesu Vazdušno-desantnih snaga.

O planovima poručivanja borbene letelice desanta govorio je još 2013. godine Vladimir Šamanov, tada komandant Vazdušno-desantnih snaga.

Prema njegovim rečima, letelica bi trebalo da bude kombinacija lakog oklopnog i srednjeg helikoptera, a takođe da bude višenamenska.

Letačka testiranja Mi-8AMTŠ-VN započeta su u julu ove godine.

Mi-8AMTŠ-VN je modernizovana verzija helikoptera Mi-8/17. Rotokopter nije samo namenjen za prevoz vojske, nego ima mogućnost da pruži vatrenu podršku iz vazduha.

Mi-8 prevozi do 36 vojnika ili četiri tone tereta na relaciji dugoj više od 1.000 kilometara. Pravljen je pod rukovodstvom Mihaila Mila 60. godina prošlog veka. To je i najveći helikopter na svetu sa dva motora.

Izvor: Srbija Danas/Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.