Nešto škripi na Kosovu: Za 17 meseci pale 3 vlade

Za manje od godinu i po dana, tačnije od jula 2019. godine do danas, na Kosovu su pale tri vlade, Ramuša Haradinaja, Aljbina Kurtija i sada Avdulaha Hotija.

Ustavni sud Kosova, juče je doneo presudu u korist zahteva Pokreta Samoopredeljenje, koji je tražio da se utvrdi da je glas poslanika Etema Arifija u trenutku kada je glasao za vladu Avdulaha Hotija bio nevažeći, s obzirom na činjenicu da je u tom trenutku poslanik Arifi bio pravnosnažno osuđen pred Apelacionim sudom za korupciju.

Nakon ove presude Ustavnog suda, očekuje se da će na Kosovu biti organizovani vanredni parlamentarni izbori u roku od 40 dana.

Hotijeva Vlada došla je na vlast 3. juna, i na vlasti je bila 202 dana.

Prethodna, vlada Aljbina Kurtija vladala je manje od dva meseca, tačnije svega 50 dana.

Vlada Ramuša Haradinaja formirana je u septembru 2017. godine, a Haradinaj je na mestu premijera, što je bilo drugi put u njegovoj političkoj karijeri, bio 678 dana, do jula 2019.

Pojedini analitičari smatraju da će Kurti posle izbora imati dovoljno poslanika da samostalno formira vladu. Ali ima i onih koji u to ne veruju i smatraju da će morati da dođe do neke nove koalicije, što će produžiti period političke nestabilnosti na Kosovu.

Izvor: Kosovo online

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.