“TA IKONA JE NACIONALNO BLAGO” Oglasili se iz Dodikovog kabineta o poklonu uročenom Lavrovu

Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

– Salve izmišljotina i neistina usledile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je reč o ikoni koja je deo kulturne baštine i nacionalno blago, što nigde nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je deo bilo čije kulturne baštine, ali uprkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja – istakli su iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrednost, ali njena vrednost se, pre svega, ogleda u tome što je reč o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.

– Nakon što je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsedništva i političkog rukovodstva Rusije – poručili su iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Podsetimo, Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije da je formiralo predmet “slučaj ikona” na osnovu informacije dobijene od ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, uz koju, međutim, nije priložena navodna nota koju je tom resoru poslala ukrajinska ambasada u Sarajevu.

Danas se oglasila i Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH – NCB Interpol Sarajevo i saopštila da do sada nije primila zahtev za postupanje u vezi sa ovom ikonom.

Izvor: Srbija Danas/Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.