NIŠTA OD PROSLAVE NOVE GODINE? Kon izneo jasan stav – dok ne prođe KRITIČNI MOMENAT nema popuštanja mera

– Mora biti jasno da medicinski deo Kriznog štaba nije podržao nijedno popuštanje mera. Jednostavno su prevagnuli neki drugi elementi – rekai je dr Kon

Medicinski deo vezan je za popunjenost kapaciteta bolnica. Od 9.000 ljudi koliko je u bolnicama, oko 1.000 ih je na intenzivnoj nezi, dok je preko 300 intubirano i u direktnoj borbi za život. Zato, dok ne prođe kritični momenat, ne smatramo da treba da se popuštaju mere – kazao je dr Predrag Kon.

Direktno upitan u vezi s tim šta možemo da očekujemo na sutrašnjoj sednici, član Kriznog štaba što se tiče mera za Novu godinu, decidno kaže:

– Dokle god ne bude promene stanja, insistiraćemo na tome da se mere ne popuštaju i da se postojeće sprovode maksimalno – jasan je Kon.

Vakcinacija

Pored dočeka Nove godine, u centru pažnje je i početak vakcinacije.

– Procedure za ovu “Fajzerovu” vakcinu koja nam je trenutno dostupna izuzetno su komplikovane. Mora vrlo dobro da se koordinira među različitim karikama u lancu. Specifičan je način pakovanja, raspakivanja, rastvaranja, distribucije… – jasan je Kon.

On kaže da od trenutka kada se vakcina izvadi sa -80 stepeni, na koliko se čuva, u roku od pet dana mora biti data korisniku.

– Ipak, od trenutka kada se rastvori, maksimalno mora da prođe 6 sati do same vakcinacije građanina – upozorava epidemiolog.

Vakcinacija po punktovima

On kaže i da će organizacija rada biti komplikovana, te da se moraju odrediti punktovi na kojima će se vršiti vakcinacija.

Upitan je i ko će nas vakcinisati.

– Već sada po domovima zdravlja postoje zdravstveni radnici koji se tokom cele godine bave vakcinacijom. Verujem da će na početku oni biti ti koji će vakcinisati građane. To su medicinski tehničari obučeni za imunizaciju. Naravno vakcinaciju će vršiti u prisustvu lekara koji će vršiti nadzor nad njihovim radom – zaključuje dr Kon.

Novi soj virusa

Vest o novom soju virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji izazvao je paniku.

– Osim saznanja koja se pojavljuju u medijima o novom soju korona virusa, druga još uvek nemam. U svakom slučaju, ono što najviše brine jeste što je brzo prenosiv, a to je povezano sa mutacijama – istakao je Kon i progovorio o letu za Veliku Britaniju:

– Mii sada imamo meru koja je na snazi, a to je da svi građani koji dolaze u Srbiju moraju imati negativan PCR test.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.