Novogodišnje rezolucije – kako povećati šanse da se ostvari planirano

Zakoračili smo u zimu. Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da prognoze trenutno pokazuju da su veće šanse da će zima biti topla i blaga i relativno suva.

– Prošli smo kroz period koji je bio relativno suv u toku novembra, tako da taj trend suvog vremena verovatno će se nastaviti – rekao je Đurđević.

Prema njegovim rečima, to ne znači da nećemo imati padavine, ali će ih u proseku u toku zime biti manje nego inače, tako da je moguće da povremeno imamo veću količinu padavina i hladan period sa možda više snega.

– Ako gledamo celu zimu, u proseku, ne bi trebalo da bude strašna hladna zima sa puno snega, ljude obično zavara povremena promena vremena kada se nešto drastično promeni u odnosu na neki prosek – istakao je Đurđević.

Kada kažemo blaga zima, pričamo o periodu od tri meseca, a ne o pojedinačnim epizodama, kakve nisu retkost.

A kada kažemo strašna zima, klimatolog ukazuje da tada mislimo na periode kada maksimalna dnevna temperatura ne pređe nulu i imamo ledene dane.

Dešavalo se da desetak dana u kontinuitetu imamo niske temperature, što je moguće i ove zime: sezonska prognoza pokazuje da će zima biti malo toplija od dugogodišnjeg proseka, ali treba da se prati srednjoročna i kratkoročna prognoza iz dana u dan da bismo mogli da se spremimo za eventualne hladne dane.

Vreme za Novu godinu

Prošle godine u ovo vreme takođe nije bilo snega, 2018. jeste. Sutra će biti 12 do 15 stepeni, ali za vikend susnežica.

Rekao je da će posle toplijeg dela biti zahlađenje i tokom vikenda postoje šanse za susnežicu. Veće su šanse da se na jugu zadrži snežni pokrivač, ali posle toga dolazi otopljenje.

“Pred samu Novu godinu verovatno nećemo imati snega u nižim predelima, dok će na planinama možda i ostati”, kaže Đurđević.

– Zahlađenje će biti samo za vikend – podvlači klimatolog.

Da li je tačno: kada leto nije ekstremno toplo, zima bude blaga

Profesor Đurđević kaže da je to verovanje, “ne bismo se obazirali na to”.

Iako su sva godišnja doba sve toplija, prošlo leto je na neki način bilo blago, nismo imali temperature veće od 35 stepeni. Ipak je to izuzetak, leta su sve toplija.

– A ako se vratimo u 80-te, leta su tada bila hladnija – kaže Đurđević.

Ovih dana mirisao je vazduh na zimu. “Kvalitet vazduha nije nešto sa čime možemo da se pohvalimo”, rekao je on.

Mnogi gradovi imaju preveliki broj dana kada dolazi do prekoračenja, ukazuje Đurđević i dodaje da je to ozbiljan problem, u Beogradu takođe.

Juče i danas je bio relativno dobar kvalitet vazduha u Beogradu jer je duvala košava pa se vazdih pročistio, naglasio je Đurđević.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.