Vučić: Biće još japanskih investicija, gde su Japanci tu je i odgovornost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas kompaniji Japan tabako internešnal (JTI) za dosadašnja ulaganja i širenje mreže proizvodjača duvana, ističući da ona angažuje 250 domaćinstava u Srbiji u proizvodnji duvana, te da je izvezla robu vrednu 300 miliona evra i da je jedan od najvećih poreskih platiša u Srbiji.

“Danas ta fabrika angažuje 250 gazdinstava, što je više od 50 odsto od ukupnog broja proizvodjača duvana u Srbiji”, kazao je Vučić novinarima nakon obilaska poljoprivrednog gazdinstva Dejana Matića, proizvodjača duvana iz Golubinaca, u Sremu, i razgovara sa rukovodstvom kompanije JTI.

Naveo je i da svako od tih gazdinstava zapošljava izmedju 40 i 60 sezonskih radnika, koji u najvećem broju dolaze iz Preševa i Negotina što, kako je dodao, pokazuje da više mora da se ulaže i u te delove Srbije.

Istakao je da su japanske investicije počele više da stižu u Vojvodinu, podsetivši da je pre nekoliko dana položen kamen temeljac za fabriku Tojo tajers, a uskoro će da bude predstavljena i jedna od najznačajnijih investicija iz Japana u Srbiji, koja će biti realizovana u Novom Sadu.

“Tamo gde su Japanci tu su odgovornost, stabilnost, ozbiljnost investitora, pa se i naši ljudi ponašaju izuztetno odgovorno”, kazao je predsednik Srbije.

Potvrdio je i da će se graditi auto-put od Beograda do Zrenjanina i najavio obnovu regionalnih i lokalnih puteva u Vojvodini.

“Napravićemo novi plan u skladu sa Programom ‘Srbija 2020-2025’, osim auto-puta Beograd-Subotica, osim obilaznice prema Pančevu i onoga što se radi, a to su Novi Sad-Ruma i Ruma-Šabac, koji povezuju Bačku i Srem, mi ćemo da uradimo i auto-put Beograd-Zrenjanin”, kazao je Vučić.

Dodao je da će se “značajno obnavljati regionalni i lokalni putevi u Vojvodini”.

Vučić je kazao da je bilo nekih rekonstrukcija tih saobraćajnica, ali da to nije bilo dovoljno, naglasivši da će obnova mnogo značiti i ostalim investitorima, koji će moći da svoje pogone podignu i udaljenijim mestima, a ne samo uz auto-put.

Gran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija za JTI, a ujedno i predsednik JBAS-a u Srbiji, kazao je da se očekuje još “lepih vesti” od japanskih investitora.

“U ulozi predsednika Japanske poslovne alijanse u Srbiji, ponosan sam što su japanske investicije sve prisutnije i sve veće jer slede dobre primere i uspehe nas koji smo već tu. Nadam se da ćemo uskoro imati još lepih vesti od japanskih investitora i još mnogo novih radnih mesta za Srbiju”, kazao je Pekez.

AUTOR: Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.