RUSI SPREMILI PLAN ZA ARKTIK: Ponovo će otvoriti specijalnu laboratoriju, koja je ugašena pre tri decenije

Rusija je oživela svoje istraživačko postrojenje iz doba Sovjetskog saveza za testiranje oružja u surovim arktičkim uslovima, u okviru napora Kremlja da ojača svoju odbranu u resursima bogatom regionu i rastućih vojnih izazova na zapadnoj granici.

Laboratorija je ugašena 1991. nakon pada Sovjetskog saveza, a sada je Sergej Karasev, viši zvaničnik Centralnog naučnog-istraživačkog instituta za precizno mašinsko inženjerstvo (TsNIITochMash) – glavni proizvođač i dizajner oružja ruske vojske – objavio da su obnovljene komore za testiranje radi simuliranja ekstremnih uslova, uključujući ekstremnu toplotu, hladnoću i vlagu.

– Sertifikacija je bila poslednja tehnička faza u obnovi jedinstvene tehnologije testiranja koja je bila izgubljena nakon kolapsa Sovjetskog saveza a imao ju je samo naš institut – naveo je Karasev u saopštenju.

Kako prenosi “Hindustan tajms”, laboratoriju će od sada voditi Centralni institut.

Postrojenje je osposobljeno da testira malo oružje kao i specijalne bacače granata i municiju za male topove na temperaturama od minus 60 do plus 60 stepeni Celzijusovih.

Sredstva za održavanje komora za testiranje presušila su početkom devedesetih godina, zbog čega ih je vojna kompanija zatvorila a oprema samim tim postala zastarela.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta je ukazao na vitalni značaj regiona Arktika po vojne interese i nabavku resursa.

Kako se led topi usled klimatskih promena i globalnog zagrevanja, region je postao pristupačniji a Putin se fokusirao na izgradnju vojne infrastrukture u području, kako bi odgovorio na rastuće prisustvo NATO snaga, istovremeno zahtevajući da se poveća količina terete koji se prevozi severnomorskom rutom po severnom delu.

Ovo, međutim, nije nov potez Rusije.

Vojni analitičari i zvaničnici su još u januaru 2017. ukazali na ruske napore da obnovi napuštene sovjetske vojne, vazdušne i radarske baze na udaljenim arktičkim ostrvima i konstrukciju novih. Tada su se pojavili izveštaji da Moskva militarizuje Arktik, u najvećem poduhvatu od raspada Sovjetskog saveza.

– Modernizacija arktičkih snaga i arktičke vojne infrastrukture odvija se neviđenim tempom, kakav nije viđen ni u sovjetsko vreme – rekao je tada glavni urednik odbrambenog magazina “Moskov difens brif” Mihail Barabanov.

Izvor: Srbija Danas/TheNews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.