Mir i zdravlje iznad svega

Prioritet Srbije u 2021. godini je očuvanje mira, stabilnosti u regionu i vitalnih nacionalnih interesa, a ciljevi zdravlje nacije i standard, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.
Zacrtani planovi su, kako je naveo, veliki i ambiciozni, bez obzira na težinu globalne političke i zdravstvene krize.

– Najvažniji interes u predstojećoj godini je sačuvati mir i stabilnost, drugi najvažniji cilj je briga o zdravlju građana i pobeda nad korona virusom, a treći je dalje poboljšanje životnog standarda. Ono što je prioritet je da, uprkos teškim i složenim međunarodnim i regionalnim prilikama, bude mira i stabilnosti u regionu i našoj zemlji, uz očuvanje svih vitalnih nacionalnih i državnih interesa – rekao je Vučić.

On je naglasio i da ostvarenje tog zadatka, imajući u vidu sve okolnosti,neće biti jednostavno, ali je, kako je istakao, zajedničkim radom predsednika i vlade moguće ostvariti najbolje rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

– Briga o zdravlju građana je drugi najvažniji cilj, kao i kako pobediti korona virus i unaprediti zdravstveni sistem. Važan je i treći cilj, a to je da i dalje idemo na poboljšanje životnog standarda građana kroz porast plata, penzija i drugih primanja i kroz povećanje ulaganja u čistiji vazduh, do boljih puteva, pruga, izgradnje sekundarne mreže gasovoda, ulaganja u energetsku efikasnost, u snažniju vojsku i policiju – objasnio je Vučić.

On je, predstavljajući planove za 2021. godinu, naglasio da je cilj rast bruto društvenog proizvoda od šest odsto.

-Takođe, javni dug treba da ostane ispod 60 odsto, i to javni dug opšte države kako se ne bi dugovima opterećivale buduće generacije. Želimo domaćinski da poslujemo i da se pružamo koliko možemo, kao i da idemo još snažnije napred. Zatim da imamo deficit budžeta do tri odsto tokom 2021. godine – precizirao je Vučić.

Kako je rekao, očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF, kao i da se Srbiji do kraja 2021. ili do početka 2022. podigne kreditni rejting na „investicioni“, čime bi se, kako je kazao , izjednačili po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU. Govoreći o borbi protiv epidemije, predsednik je najavio da će u januaru na svakih sedam dana stizati Fajzerove vakcine i da će doći ukupno 77.000 cepiva tog proizvođača, koje će dobiti korisnici staračkih domova i zaposleni u kovid sistemu.

Nije prekršen Briselski sporazum
Predsednik tvrdi da Srbija nije prekršila nijednu tačku Briselskog sporazuma deljenjem lekova i vakcina na KiM.

– Čekamo bolja vremena kad neki razumni budu želeli da razgovarju o stvarnim kompromisima – rekao je predsednik i u odgovoru na optužbe Meljize Haradinaj Stuble i poručio da mu pročitaju tačku Briselskog sporazuma koju je prekršio Beograd.

– Je li neko pitao koja je to tačka koju je Beograd prekršio? Ima li neko ko može da pokaže koju tačku smo prekršili? Nismo prekršili nijednu -rekao je Vučić i ukazao da je bilo najave o upadu u centar u Leposaviću gde se čuvaju vakcine, pa je tokom noći promenjeno mesto čuvanja.

Poručio je i da je Srbija ispunila obaveze iz Sporazuma, a oni ni osnovnu, koja čini 40 odsto Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO.

Korona nam uništila živote
Prema Vučićevim rečima, tri najgore stvari u 2020, koje bi izdvojio su „korona, korona i korona“.

– Loše stvari su korona, što smo izgubili mnogo divnih, dobrih ljudi, zatim korona, što nam je ekonomski rezultat značajno lošiji kakav je mogao da bude, i korona zato što smo uništili normalan život kako našim starima, tako i mladima – kazao je Vučić i kao najbolje momente izdvojio gradnju bolnica i dizanje zdravstvenih kapaciteta.

Čeka opoziv proterivanja ambasadora
Predsednik Srbije je rekao da je Beograd je očekivao da Crna Gora promeni odluku o proterivanju srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića, kao i da će sačekati da vidi kakva će odluka biti.

– Mnogi su očekivali da će Crna Gora posle promena u vladi promeniti i odluku u odnosu prema nezavisnosti Kosova i Prištini, ali se to nije desilo. To je za mene u skladu sa očekivanjima – rekao je Vučić i dodao da će Beograd gledati da gradi prijateljske i bratske odnose sa građanima Crne Gore i svakom vladom, poštujući interese naše zemlje i naroda.

Rast plata
– Cilj je da plate pre kraja godine dostignu 560 ili 570 evra, a pritom u Beogradu bi zarade iznosile skoro 700 evra. Plate zdravstvenih radnika će biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto – najavio je Vučić, ističući da će prosečne penzije biti 270 evra.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.