NEMA DOČEKA: Kafići za Novu rade do 18 časova, prodavnice i tržni centri do 20!

Osim ovih promena, dosadašnje mere će važiti do 11. januara, što znači da će 29. i 30. decembra sve raditi do 20 sati, kao i od 2. do 11. januara, odlučio krizni štab

USrbiji ove godine, zbog epidemije koronavirusa, neće biti organizovanog dočeka Nove godine! Kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti će 31. decembra i 1. januara raditi do 18 časova, dok će prodavnice i tržni centri biti otvoreni do 20 časova!

Ovo je odluka koju je juče, kako saznajemo, jednoglasno doneo krizni štab za suzbijanje koronavirusa, a za danas je zakazana sednica Vlade Srbije na kojoj bi ove mere trebalo da budu usvojene.

Oprez

Dosadašnje mere će, izuzev ta dva dana, važiti do 11. januara, što znači da će 29. i 30. decembra sve raditi do 20 sati, kao i od 2. do 11. januara. Članovi kriznog štaba i stručnjaci i ranije su upozoravali da bi organizovani doček Nove godine, bez obzira na to što već nekoliko dana beležimo manji broj novozaraženih na dnevnom nivou, doveo do novog talasa sredinom sledećeg meseca.

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je medicinski deo kriznog štaba protiv bilo kakvog organizovanja dočeka Nove godine jer to može samo da pogorša situaciju.

– Pogotovo sada kad su nam bolnice pune. Kriva jeste sada malo u padu, ali daleko je to od dobrog. Mi iz kriznog štaba moramo biti jasni i kazati da smo protiv bilo kakvog dočeka – rekao je dr Kon pre nekoliko dana za TV Prva. I epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je da je novo popuštanje mera veoma rizično.

– Svi su svesni da bi popuštanje mera dovelo do toga da već 10. ili 20. januara imamo nove pikove i novi talas, a tek to ne bi bilo dobro za privredu. Mi smo i dalje za oštre mere – istakao je dr Tiodorović na konferenciji nakon sednice kriznog štaba u prošli petak.

Da nema prostora za popuštanje mera, smatra i prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju KC Niš.

Dr Janković: Organizovani doček je u suprotnosti sa zdravim razumom
DR JANKOVIĆ: ORGANIZOVANI DOČEK JE U SUPROTNOSTI SA ZDRAVIM RAZUMOMFOTO: ANA PAUNKOVIĆ
Teška bolest

– Ne verujem da će krizni štab doneti bilo kakve mere koja će podrazumevati organizaciju dočeka Nove godine, jer je to u suprotnosti sa zdravim razumom i sa svim što pričaju zdravstveni radnici – rekao je dr Janković juče za TV Pink i dodao da bi rezultat grupnih dočeka Nove godine bio enormno povećanje broja zaraženih 7, 8. i 9. januara:

– Nije nevažno kakvu ćemo poruku poslati povodom organizacije Nove godine, jer kasnije ide Božić. Problematično je bilo kakvom nejasnom porukom ohrabrivati organizovanje dočeka Nove godine, posebno mlađih osoba, koje uglavnom nemaju dovoljnu predstavu koliko je kovid 19 ozbiljna i teška bolest – kazao je dr Janković i podsetio da je u bolnicama u Srbiji trenutno 9.700 pacijenata zaraženih virusom korona.

Kad će šta raditi

31. decembar – ugostiteljski objekti do 18, prodavnice i tržni centri do 20 časova
1. januar – ugostiteljski objekti do 18, prodavnice i tržni centri do 20 časova
2. januar – ugostiteljski objekti, prodavnice i tržni centri do 20 časova

Izvor: kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.