“Jasno je da Srbija nije ničija marioneta” Godfri: Drago mi je što Vučića mogu da nazovem ličnim prijateljem

Ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da mu je drago što može predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nazove ličnim prijateljem.

On je govoreći o Vučiću za današnji Srpski telegraf rekao da je predsednik Srbije veoma promišljen i da ima impresivnu sposobnost da pronađe kreativni pristup koji mnogi previđaju.

– Ne plaši se da bude iskren kada se sa mnom ne slaže. Zahvalan sam na tom otvorenom i direktnom načinu komunikacije. nemojte sumnjati da on ima u vidu ne samo kako će se neka odluka odraziti na Srbiju u narednih godinu dana već i u decenijama koje dolaze – rekao je Godfri.

Govoreći o novoj američkoj administraciji, Godfri je kazao da ne očekuje velike promene u oblastima koje su za Srbiju najvažnije i ističe da je podrška jačanja odnosa sa Srbijom i evrointegracijama zapadnog Balkana snažna od obe glavne političke stranke.

– Izabrani predsednik Džo Bajden i njegov tim shvataju vrednost transatlantskih veza. Slobodna Evropa je jač sa Srbijom, tako da očekujem da se pokloni još više pažnje regionu da dođe do prosperiteta i trajne stabilnosti . rekao je Godfri.

Govoreći o svojih prvih godinu dana na mestu ambasadora u Beogradu, on je kazao da je uoči dolaska upozoren da kod Srba neće naići na spremnost na saradnju sa SAD, ali da je to bilo pogrešno i da su Srbi otvoren narod spreman da sasluša ako i njega neko sluša.

– I jasno je da Srbija nije ničija marioneta. Građani ponaosob, kao i predstavnici vlasti ukazali su mi poštovanje, gostoprimstvo i pokazali otvorenost za nove ideje. Zato stičem utisak da je Srbija spremna da pređe u novu fazu, kao narastajuća privredna sila i garant naših zajedničkih evroatlantskih vrednosti poput slobode i pravde – zaključio je američki ambasador.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.