BALKANSKI TOK KLJUČAN ZA SRBIJU: Osim energetske stabilnosti, novi gasovod će omogućiti i čistiji vazduh u gradovima

BEOGRAD – Puštanje u rad gasovoda Balkanski tok je od ključnog značaja za energetsku stabilnost Srbije, jer omogućava da bitno popravimo energetsku i ekološku situaciju u zemlji, ocenio je analitičar i diplomata Srećko Đukić.

“Gas smo do sada dobijali iz samo jednog pravca, a ovim smo postigli diverzifikaciju pravaca snabdevanja Srbije gasom”, rekao je Đukić za Tanjug.

On je naglasio da je gas energent, ali i sirovina 21. veka i napomenuo kako nismo do sada mogli biti zadovoljni količinama gasa koje smo dobijali poreko Ukrajine i Mađarske.

Djukić je rekao i da je jedan od razloga zašto je u Srbiji veoma loša ekološka situacija u pojedinim gradovima to što te gradove do sada nismo mogli da gasifikujemo.

Dodao je kako Balkanski tok sa kapacitetom od 15,75 milijardi kubnih metara godišnje zadovoljava potrebe zemalja kroz koje protiče, i omogućava Srbiji da se potpuno gasifikuje.

“Mi imamo situaciju da sa tim možemo da gasifikujemo Srbiju, jer naša privreda i domaćinstava su svega sa 20 odsto gasifikovana, a treba da dostignemo evroposki standard od 100 odsto, i da time poboljšamo energetsku i ekološku situaciju, da investitori na raspolaganju imaju gas ili struju i da gas koristimo kao sirovinu koja je sirovina bez ostatka, tako da je to jedan važan objekat”, ukazao je Đukić.

On je ocenio i da za zaokruženu koncepciju energetske stabilnosti kako se ona shvata u savremenom svetu treba da imamo i diverzifikaciju u pogledu izvora snabdevanja.

“Pored ruskog gasa potrebno je da imao jedan ili dva pravca kojim bi doticao gas i iz drugih izvora poput istočnomediteranskog ili azerbejdžanskog i time bi Srbija imala najveću moguću stopu energet bezebednosti”, ocenio je Đukić.

Prema njegovim rečima, naša zemlja treba uporedo da sarađuje i sa partnerima u EU i SAD kako ne bi trpela pritiske zbog izgradnje ovog gasovoda, posebno imajući u vidu odnose SAD i Rusije.

“Nije nemoguće da velike sile to jednog dana stave na dnevni red i uslove korišćenje ovog gasovoda nekim ustupcima, tim pre što imamo osetljiv geopolitički položaj centralne zemlje na Balkanskom poluostrvu”, objasnio je Djukić.

Zaključio je da Srbija mora da dobije ovaj gas, ali i da sa SAD i Briselom stalno vodi dijalog.

Izvor: (Kurir.rs/Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.