“Vojni rok neće trajati godinu dana”

Vojni rok neće trajati godinu dana, ako ponovo bude uveden, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da država u ovom trenutku vaga da li nam je potrebno uvođenje vojnog roka, te da se sa tom odlukom neće žuriti.

– Ima tu stvari i za i protiv. Vagamo, to će biti vojni rok od četiri, pet, šest meseci, i o tome vagamo, neće trajati godinu dana. Stvari koje su za: time ćemo imati podići neka mesta, demografske centre, Negotin, Priboj, Loznica, gde bismo obnavljali kasarne, stvari koje su protiv su troškovi, hrana, mazut, oprema – rekao je Vučić tokom posete majci sa devetoro dece u Laćarku kod Sremske Mitrovice.

Uvođenje obaveznog vojnog roka bi, ukazuje, svakako stvorilo veće troškove za državu, prenosi Tanjug.

Počev od toga da bi, kaže, država morala svakog dana da obezbedi četiri obroka za vojnike, da plati od mazut ili gas, kao i sve druge troškove od regrutacije do otpusta iz vojske.

– Biće, naravno, uvek i onih koji će da kažu da je to gubljenje vremena… Sad treba da merimo, nije žurba, ali dobro je da se čuju različiti argumenti, a onda ćemo da prelomimo u nekom trenutku – zaključio je Vučić.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je danas da je tema redovnog služenja vojnog roka važna za našu zemlju i da je namera države da se o njoj raspravlja zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i da, naravno, građani Srbije daju svoje mišljenje.

– Vojska je garant stabilnosti i sigurnosti naše zemlje i što je Vojska Srbije jača, to je jača i Srbija. Mi hoćemo da pokažemo apsolutno poštovanje prema našim vojnicima, podoficirima i oficirima, prema njihovom danonoćnom angažovanju na čuvanju naše zemlje i njenog neba. Hoćemo da pokažemo i koliko cenimo njihovu profesiju i koliko ih naš narod podržava – poručio je ministar odbrane.

On je istakao da baš zato i predsednik Vučić i Vlada i Ministarstvo čine sve kako bi vojnik bio i dobro opremljen i plaćen i osetio da ima podršku svoje države.

– Redovno služenje vojnog roka podiglo je dosta bure u javnosti i dosta ljudi polemiše o tome, ali mi smatramo da treba da se povede stručna rasprava. Lično podržavam ovu ideju, jer smatram da će na takav način i naša vojska biti jača i efikasnija. Tu je važno razdvojiti profesionalne vojnike, čiji broj ne da se neće smanjivati već naprotiv nameravamo da ga povećamo, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da na ovaj način svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici. Time radimo aktivno na stvaranju rezervnog sastava – rekao je Stefanović.

On je podsetio da se rezervni sastav može stvoriti samo iz redovnog služenja vojnog roka i da je to ono što nam nedostaje u prethodnih deset godina.

– Ono što jeste važno da takva odluka nije doneta, jer mi hoćemo da o tome raspravljamo zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i hoćemo da o tome i građani Srbije kroz Narodnu skupštinu daju svoje mišljenje – rekao je Stefanović.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.