POZNATA NOVA CENA GORIVA: Poskupljuju benzin i dizel

Ukupno povećanje cene benzina i dizel goriva na početku godine trebalo bi da bude 1,2 dinara po litru, pišu beogradski mediji. Tačno povećanje cene biće objavljeno 12. januara, ali da li će se nova cena primenjivati od 1. februra, još uvek nije izvesno.

Generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije profesor dr Goran Radosavljević kaže da godišnji indeks potrošačkih cena za 2020. godinu još nije objavljen i da se očekuje za sedam dana.

– Trenutno je akciza na bezolovni benzin 57,10 dinara po litru, dok je akciza na dizel 58,72 dinara po litru. Podaci za 11 meseci prošle godine govore da je inflacija 1,7 odsto. Ako se rast cena zadrži na istom nivou, sledi da će povećanje akciza biti oko 1 dinar po litru za benzin i isto toliko za dizel goriva. Na to treba dodati 20 odsto PDV, što znači da bi ukupno povećanje cena trebalo da bude oko 1,2 dinara po litru – kaže Goran Radosavljević.

Ipak, još nije izvesno da će to biti baš od 1. februara, jer Vlada može da odloži primenu ove odluke.

– Zakonom je propisano da početak primene novih cena određuje Vlada aktom kojim se vrši usklađivanje akciza.Vlada može da donese odluku da primena počinje od 1. februara kao što je to bila praksa prethodnih godina, ali i da pomeri primenu kako je to učinila 2020. godine – kaže Radosavljević.

Kakve su cene u regionu?
Iz Naftnog komiteta Srbije se na nedeljnom nivou objavljuje kretanje cena dizela, benzina i tečnog naftnog gasa u zemljama regiona.

– Ako posmatramo benzin, cena u Srbiji je na kraju 2020. godine bila na nivou proseka regiona, dok je kod dizela i tečnog naftnog gasa cena bila nešto iznad proseka regiona. Generalno posmatrano, cena je u proseku veća u Grčkoj, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, kada je reč o benzinu. Cena je veća u Albaniji kada je reč o dizelu, a u Grčkoj i Mađarskoj kada je reč o tečnom naftnom gasu – kažu iz komiteta.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da cena najviše zavisi od troškova koje imaju naftne kompanije, a ako država poveća akcize to može, ali ne mora da utiče na cenu.

– Od prvog novembra cena sirove nafte je rasla, ali kod nas nije zabeležen rast. U poslednje dve nedelje se pomalo oseća taj uticaj. To je sve tržište koje ne možete znati unapred, ali svakako da uskoro ne očekujemo nikakve drastične padove ili rast cene. Svakako se nije ni očekivalo da poskupljenje bude veće od dinar, dinar i po po litru – kaže Tomislav Mićović.

Podseća da do nove cene goriva dolazi kada se dinarski iznosi akciza usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

– Osnovice za usklađivanje su poslednji objavljeni iznosi akciza.Na cene goriva u zemljama u okruženju takođe utiče globalno tržište, ali koliki će biti iznos na kraju to zavisi od državnih dažbina. Kada je u pitanju dizel, imamo cenu višu od proseka, dok smo kada je u pitanju benzin na novu proseka ostalih zemlja – kaže Mićović.

Izvor: Espreso.rs / Foto: Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.