VEČITA DILEMA: Može li položajnik da bude žena?

Pitamo se da li sve ispravno radimo ili u nečemu grešimo, ali i da li će nam se nešto loše desiti ukoliko ne postupimo baš kako treba…

Jedna stvar oko koje se premišljamo jeste ko sve može da bude položajnik na božićno jutro? Znamo da je položajnik specijalni gost koji vam prvi ulazi u kuću na dan Božića, ali često se postavlja pitanje ko može imati tu čast i da li je ona rezervisana samo za muškarce?

Obično svaka porodica već dogovori ko će im ujutro biti prvi gost i veoma je bitno da je to čestit čovek, koji voli ljude kod kojih dolazi i želi im dobro.

Položajnik simboliše mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Zato se ta osoba dočekuje sa posebnom radošću, ukazuje joj se naročita čast i daruje se određenim poklonom.

Već kod svoje kuće položajnik se naročito priprema. On tamo ne jede, jer će se ritualno omrsiti u kući koju polazi, uzima naročito spremljen polaznički kolač koji će dati domaćici, vina ili rakije za domaćina, nešto metalnog novca kojim će darivati badnjak ili ognjište, i pšenice u rukavici.

Idući kući koju će polaziti, izbegava susrete, jer ne sme nikome čestitati dok ne stigne do određene kuće. Кada stigne pred kuću, zakorači preko praga desnom nogom, zatim, čestitajući, prospe pšenicu po kući, a u isti mah neko od ukućana, obično domaćica, njega pospe pšenicom ili svakovrsnim žitom.

U pojedinim krajevima Srbije zadatak položajnika je da upali vatru na ognjištu, ili danas u šporetu, i da džarajući izgovori zdravicu: “Koliko varnica, toliko srećica. Koliko varnica toliko parica. Koliko varnica toliko ovaca. Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca. Koliko varnica, toliko gusaka, a najviše zdravlja i veselja, Bože daj”.

Crkveni zakon ne nalaže striktno da položajnik ne sme da bude žena, ali su to ipak većinom muškarci, i to oni za koje se smatra da su zdravi, jaki, uspešni, ugledni. Jer, kako kaže narod, “ko vam prvi u kuću uđe za Božić, takva će vam cela godina biti”.

Položajnik je često i dečak, naročito u domaćinstvima u kojima je cilj da mlada zatrudni, ili da se starima donese zdravlje.

Žene nisu položajnici jer je njihov zadatak u patrijarhalnom društvu bio da budu vredne domaćice koje spremaju ručak za Božić, ne idu u tuđe kuće, već dočekuju goste u svojoj.

Takođe, u davna vremena žena nije bila ravnopravna sa muškarcem, već manje važan član zajednice. Ona nije mogla, kao muškarac, da bude simbol snage, mudrosti, uspeha, zbog čega ni drugima to nije mogla da prenese.

Međutim, u modernom dobu to više nije slučaj i položajnik može da bude žena, mada je to i dalje retkost. Ukoliko vama jedna takva zakuca na vrata na dan Božića, dočekajte je kako dolikuje: uz osmeh i poljupce, neki simboličan poklon, otvorenog uma i srca.

Izvor: SrbijaDanas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.