BOŽIĆNA ČESNICA LOMILA SE ŠIROM SRBIJE: Vernici se okupljali po crkvama, tražili se zlatnici, tradicija ispoštovana

Tradicionalno lomljenje božićne česnice ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, koje okuplja veliki broj ljudi, ovo godine je izostalo zbog epidemije korona virusa. Međutim, u mnogim mestima širom Srbije ipak se lomila božićna česnica i tražili dukati.

U Arilju se česnica lomila u crkvi Svetog Ahilija, uz prisustvo vernika. Praznik se kako dolikuje ispoštovao i u crkvi Svetog Đorđa u Užicu, gde je takođe organizovano lomljenje česnice.

I tu se okupio manji broj građana, bilo je i deca koja se najviše i raduju Božiću. Delove česnice delili su sveštenici da ne bi došlo do guranja i kako ne bi svako rukama dodirivao česnicu. I u opštini Žitište delila se česnica posle liturgije.

U Hramu Svetog Đorđa u Žitištu okupio se mali broj građana, a oni su kasnije u redu jedan po jedan dobijali po komad česnice.

Svečano lomljenje česnice organizovano je i u Obrenovcu. Nakon liturgije u Hramu Svete Trojice verici su se pričestili, a potom lomili česnicu.

U Vladičinom Hanu, u Hramu Svetog kenza Lazara takođe je održano lomljenje česnice u kojoj je bilo tri zlatnika.

Epidemija je promenila svakodnevni život i stvorila nam neke nove navike, ali vernici i poštovaoci praznika i običaja nisu ni ove godine zanemarili tradiciju, već su ispoštovali sve kako dolikuje.

Izvor: (Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.