PUT KA EU VODI KROZ DIJALOG: Peter Stano o nastavku razgovora Bograda i Prištine

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano izjavio je da put Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji vodi kroz proces dijaloga, kao i da će EU angažovati obe strane da nastave taj proces, prenosi Koha.

Stano je rekao da dijalog nije zaustavljen, već se nastavlja i da izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastavlja sa svojim opredeljenjima u vezi sa tim procesom.

Iako nije precizirao kada će tačno biti sledeći sastanak dveju strana, Stano je rekao da će biti najavljen svaki naredni susret .

– Evropska unija će nastaviti da se angažuje sa sagovornicima na Kosovu za dijalog Beograda i Prištine. Nije na nama da biramo naše sagovornike, već na Kosovu i njegovim vlastima da odluče kako da se njihovim interesima najbolje služi i zastupa. Za Kosovo i Srbiju put ka EU ide kroz dijalog – rekao je Stano.

Kako je rekao, konačni sporazum zavisi od obe strane i njihove sposobnosti da nastave i pronađu potreban konsenzus.

– Evropska unija nije ta koja određuje rokove, oni zavise od sposobnosti obe strane da nastave i pronađu potreban konsenzus. Borelj i Lajčak su nekoliko puta izjavili da ne određuju rokove, ali rade na tome da ovaj proces traje mesecima, a ne godinama – rekao je Stano.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o rušenju Hotijeve vlade i održavanju novih izbora, Stano je rekao da institucije treba da nastave sa pravim koracima koji su u skladu sa odlukom.

izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.