VUČIĆ STIGAO NA SVETU GORU: Poseta predsednika Srbije Hilandaru u znaku poštovanja i RETKIH POČASTI!

SVETA GORA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Badnje veče provodi u manastiru Hilandar, na Svetoj Gori, u znaku poštovanja i retkih počasti sa kojima je dočekan danas popodne u našu najvažnijoj svetinji.

Predsednika Vučića su, na dolasku, ispred manastira dočekali iguman Hilandara, arhimandrit Metodije i veliki broj monaha, kako svedoči ministar Nenad Popović, koji je u predsednikovoj pratnji.

Na ulazu u manastir, u čast srpskog predsednika, prvog posle 20 godina kojeg su zvanično ugostili monasi Hilandara, bile su istaknute tri zastave: srpska, grčka i hilandarska, što se čini samo o velikim praznicima i kada dolaze najviši gosti.

Odmah po dolasku, iguman Metodije pratio je predsednika Vučića u Saborni hram vavedenja bogorodice, u koji su ušli sami njih dvojica. Iguman je potom ostavio srpskog predsednika da se sam pokloni svetinjama i proboravi neko vreme u Hramu.

To se, kako objašnjava ministar Popović, smatra velikom počašću, koja se retko, skoro nikad ne ukazuje posetiocima, bez obzira na rang. Vučić se, inače, najduže zadržao pred ikonom Bogorodice trojeručice.

Posle toga, predsednik Vučić razgovarao je sa starešinstvom manastira Hilandar sa igumanom Metodijem na čelu, a potom je arhimandrit u njegovu čast priredio svečanu Badnju večeru, za “skromnom, ali predivnom manastirskom trpezom”, u najužem krugu, odnosno u prisustvu samo dva monaha, pored dva gosta iz Srbije.

Predsednik Vučić će u 2.00 ujutru prisustvovati Božićnoj službi, a zatim, u 7.00 ujutru i Božićnoj liturgiji. Za 9.30 planiran je Božićni ručak u novoj trpezariji, renoviranoj prošle godine, a predsednik Vučić biće njen prvi gost tog ranga.

Trpezarija inače ima kamene stolove, na kakve ima pravo samo nekoliko od ukupno 20 manastira na Svetog Gori, i to samo oni koji su carske lavre. Srpski predsednik će sutra obići sve radove na obnovi manastira Hilandar, teško stradalog u velikom požaru u noći između 3. i 4. marta 2004. godine.

Poseta Vučića manastiru Hilandar je prva zvanična predsednička poseta tom srpskom manastiru u poslednje dve decenije. O njegovoj poseti Svetoj gori i Hilandaru obavešten je i carigradski patrijarh.

Izvor: Kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.