JAPANCI IMAJU NAJBOLJI PASOŠ NA SVETU: Pogledajte koje su zemlje u vrhu liste, a gde se nalazi Srbija!

LONDON – Japan, Singapur, Nemačka i Južna Koreja su četiri zemlje koje imaju najbolje pasoše na svetu, objavio je Henley Passport Index.

Pandemija konrona virusa je zbog različitih blokada otežala putovanja u prošloj godini, a izvesno je da će otežavati putovanja i u ovoj, pa i u narednim godinama, čak decenijama, piše Si-En-En.

Henley Passport Index je ipak objavio listu zemalja sa najboljim pasošima u 2021. godini u sklopu koje nisu uzeta u obzir privremena ograničenja različitih zemalja.

Prema istraživanju firme Henley & Partners, azijski građani i dalje imaju “najprijateljskije” svetske putne isprave.

Državljani Japana mogu da otputuju u 191 zemlju sveta bez potrebne vize, dok državljani Singapura mogu u 190 zemalja, a Nemačke i Južne Koreje na 189 destinacija.

Srpski pasoš se nalazi na 38. mestu liste sa 134 destinacije na koje građani Srbije mogu da putuju bez vize.

Hrvatska je na 18. mestu liste sa 171 zemljom u koju njeni građani mogu bez vize, Crna Gora na 45. sa 124 bezvizne destinacije, BiH na 49. mestu sa 117, Slovenija na 12. sa 180 dostupnih zemalja, Mađarska na desetom mestu sa 182 destinacijom, Rumunija na 17. sa 172, Severna Makedonija na 45. mestu sa 124 destinacije, Albanija na 52. mestu sa 114 zemalja koje ne traže vizu za ulazak njenih građana…

Na poslednjem, 110. mestu te liste je Avganistan iz kojeg građani bez vize mogu da putuju samo u 26 zemalja, a prethode mu Irak sa 28 slobodnih destinacija, Sirija sa 29, Pakistan sa 107…

Henley Passport Index svake godine rangira sve svetske pasoše prema broju odredišta kojima njihovi vlasnici mogu pristupiti bez prethodne vize.

Izvor: (Kurir.rs, Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.