RUGLO SRBIJE SPREMNO ZA ČIŠĆENJE: Nadajmo se da đubre više neće krasiti Potpećko jezero

Radovi na čišćenju Potpećkog jezera od otpada počeće sutra, najavilo je JVP “Srbijavode”, čije se ekipe već nalaze na terenu.

Radove na čišćenju Potpećkog jezera i uklanjanju velike količine plivajućeg otpada, koji se, usled padavina krajem decembra 2020. godine nakupio kod brane “Potpeć” na Limu, sprovodi JVP “Srbijavode”, u saradnji sa JP “Elektroprivreda Srbije” koji će pružiti potrebnu logističku podršku na akumulaciji.

Na terenu se nalaze predstavnici JVP “Srbijavode”, na čelu sa generalnim direktorom Goranom Puzović, gde se vrše pripremni radovi.

Puzović je rekao da su, posle sastanka 5. januara, koji je iniciran od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, a zbog nataloženog otpada kod brane “Potpeć”, preduzete su mere za hitnu intervenciju Potpećkog jezera.

– Danas se nalazimo na brani Potpećkog jezera, gde je u toku završna faza pripremnih radova, kako bi od sutra krenuli sa realizacijom. Pripremamo tri lokacije na kojima će se vršiti utovar prikupljenog otpada, koji se dalje transportuje na regionalnu deponiju ”Duboko” u Užicu. Transport otpada će se vršiti u skladu sa svim propisima o bezbednosti saobraćaja, kao i u skladu sa zahtevima zaštite životne sredine o transportu otpada – kazao je Puzović.

Obzirom da smo u januaru i da se očekuju obilnije padavine i niske temperature, naveo je on, očekujemo da ćemo kompletno čišćenje završiti u roku od 20 do 30 dana.

– Od mehanizacije smo u proces čišćenja i transporta uključili dva velika bagera sa adaptiranim kašikama za vađenje materijala kao što je pet ambalaža i sitni materijal, dva kamiona sa grajferima za vađenje drvene mase i krupnog otpada, četiri kamiona zapremine 100m3, za transport materijala do deponije, dva specijalizovana šumarska kamiona za transport drvne mase do lokalne deponije, dva čamca remorkera koji treba da vrše proces priguravanja otpadne mase iz akumulacije, kao i jedan pomoćni čamac za čišćenje ”džepova” i uvala koji zadržavaju nanos – kazao je Puzović.

Ističe da je ovo samo jedan od primera u nizu koji pokazuje neophodnost podizanja ekološke svesti građana, kako u Srbiji, tako i u regionu.

– Posledice našeg nemara su nemerljive i neophodno je da, napokon, zajedno počnemo da brinemo o ovom važnom aspektu koji direktno utiče kako na zdravlje svih nas, tako i na kvalitet života – naglasio je Puzović, prenosi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.