PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA U JOŠ DVE OPŠTINE: Obilne padavine prave probleme, potopljene njive, kuće, reke odnele mostove

U opštini Vladičin Han proglašena je vanredna situacija zbog poplava i visokog vodostaja reka na ovom području.

Obilne padavine izazvale su brojne probleme jer su reke poplavile mnoga moravska sela, odnele mostove, poplavile njive i kuće. Mehanizacija je na terenu i već je intervenisala na kritičnim tačkama u Priboju, Mazaraću, Stublu, Suvoj Moravi i Lepenici.

Očekuje se da vodeni talas koji stiže sa Kosova i Metohije preko Binačke Morave, poveća i nivo Južne Morave, te se preduzimaju potrebne mere kako reka ne bi ugrozila sela kroz koja prolazi, kao i sam grad.

Na području Vranja, predstavnici Stručno operativnog tima Gradskog štaba za vanredne situacije, obišli su više lokacija kako bi utvrdili trenutno stanje nakon obilnih padavina tokom vikenda. Prema prvim podacima, u prethodna 24 sata, na teritoriji Grada Vranja palo je 55 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave, koja se izlila u delu toka kod Zlatokopa i Ćukovca.

Zbog obilnih padavina, u Vranju i Vranjskoj Banji poplavljeno je oko 20 podrumskih prostorija i dvorišta. Sve raspoložive ekipe su na terenu, a mehanizacija je angažovana na čišćenju putnih kanala u Ćukovcu i Toplacu i opštinskog putnog pravca Dubnica – Vrtogoš.

Javno vodoprivredno preduzeće “Srbijavode2, rukovodilac odbrane od poplava na području Morava, proglasilo je vanrednu odbranu od poplava kod mosta u Ćukovcu, u sektoru M11, na deonicama 1, 2, 3 i 6. Trenutno se sprovode sve potrebne mere za odbranu od poplava.

Najkritičnije tačke su u selu Končulj, Bujanovačkoj Banji i Novom naselju, kažu iz Štabu za vanredne situacije. Ekipe koje su stigle iz Niša i Vranja jesu na licu mesta u Bujanovačkoj Banji Banji i Novom naselju, ali za sada nije bilo neophodno evakuisati stanovništvo iz kuća.

Vanredna situacija i u Vlasotincu

Na predlog Štaba za vanredne situacije, predsednik opštine Bratislav Petrović uveo je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine zbog štete koju su izazvale obilne padavine u prethodna dva dana.

Petrović je rekao da vodostaj trenutno stagnira na svim rekama u slivu Vlasine, ali da su posledice evidentne, te da je neophodno primeniti mere hitne zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara.

On je naveo da će biti angažovana dodatna mehanizacija, evakuisani i zbrinuti ugroženi stanovnici, kao i formirana Komisija za procenu štete na infrastrukturnim, stambenim i pomoćnim objektima i na poljoprivrednom zemljištu.

Vodonabdevanje je u prekidu i dalje, a snabdevanje električnom energijom je povoljnijije, navodi se u saopštenju.

Izvor: (Kurir.rs/ Telegraf/ Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.