Kosovska dijaspora za Kurtija, Albanci iz centralne Srbije za Tačijevu stranku

Kosovska dijaspora moći će da glasa putem elektronske pošte na predstojećem izborima U Prištini, ali njihov glas neće bitno uticati na sam ishod izbora, kaže Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji. Po njegovom mišljenju, oni koji budu glasali, glasaće za Aljbina Kurtija. Dok će Albanci iz Srbije glas dati Tačijevoj stranci.

Po njegovim rečima, kosovska Centralna izborna komisija je objavila postupak za procenu kriterijuma za dobijanje prava glasa putem pošte, ali je procedura komplikovana i ima premalo vremena da bi brojna kosovska dijaspora glasala.

Dijaspora za Kurtija, Albanci iz Srbije za Tačija
„Aplikacija je bitna, a CIK je doneo odluku da svi koji su van Kosova prvo moraju da apliciraju za glasanje, posle čega sledi provera identiteta glasača, pa tek onda se ulazi u završnu fazu — glasanje, a zbog praznika i kratkog roka dijaspori se to ne isplati“, smatra naš sagovornik.

Beriša smatra da će kao i uvek uticaj dijaspore na ishod glasanja biti minoran, iako je u pitanju jedna od najbrojnijih dijaspora.

„Dijaspora će većinom glasati za Aljbina Kurtija. Ali bez obzira na to, mislim da će CIK dosta toga liferovati, da se tako izrazim, tako da neće biti kao u predhodnim izborima“, napominje Beriša.
Kosovska, to jest albanska dijaspora deli se na „američku i evropsku“, ali Beriša ne može da kaže da je američka dijaspora agilnija u odnosu na evropsku koja je brojnija.

Kratak rok za glasanje dijaspore iz EU i SAD
„Američka albanska dijaspora je u ovom smislu nebitna. Ona broji samo oko 90.000 Albanaca i to nije broj koji može nešto da promeni i da svi imaju pravo glasa i da ga svi iskoriste, a to se nikada nije desilo. Po dosadašnjim pokazateljima najviše što je glasalo na izborima na Kosovu na ovaj način i iz Evrope i iz Amerike je njih 600.000“, ističe sagovornik Sputnjika.

Berišu zanima kako će glasati Albanci iz Srbije.

„U centralnoj Srbiji ima oko 100.000 što Srba što Albanaca i njihovi glasovi su bitni, imajući na umu da je prošle godine skoro bio doveden u pitanje ceo izborni postupak zbog glasova iz Srbije. Nigde se ne navodi da li će i za Srbiju važiti elektronsko glasanje kao što je najavljeno za inostranstvo, ili će moći da se glasa direktno. To ćemo tek 16. moći da vidimo, jer se tada zbrajaju glasovi pristigli na ovaj način“, objašnjava Beriša.
Po njegovom mišljenju, glasovi Albanca sa juga Srbije biće podeljeni u glasanju.

Da li je i Srbija „inostranstvo“
„S obzirom da je Demokratska partija Kosova njih pozvala i dala im mogućnost da izaberu dva kandidata koja bi ušla na njihovu listu za parlament, moguće je da će zbog toga doći do pomeranja izbornog tela ka njima, ali će određeni broj glasača savim sigurno glasati za Kurtija“, ističe Beriša.

On je takođe uveren da Edi Rama ove godine neće javno pozvati da se glasa za bilo koju partiju, ali će zato neformalno apelovati na Albance da glasaju za Tačijevu stranku.

Beriša takođe napominje da samo oni koji imaju državljanstvo Kosova mogu da glasaju na izborima. Rok za prijavu za glasanje putem pošte je od 13. do 21. januara u 18 sati.

Rama se neće javno oglasiti, ali će podržati PDK (Tači)
Da bi ostvario pravo glasa putem pošte, kandidat mora da bude punoletan i da dokaže svoj identitet prilaganjem ličnog dokumenta — lične karte, važećeg pasoša, važeće putne isprave, važeće vozačke dozvole ili izbegličke legitimacije. Za glasanje će moći da se prijave i osobe koje nisu registrovane u kosovskom Civilnom registru, ali će ta lica morati da dokažu da su imali prebivalište na Kosovu 1. januara 1998.

Ovo se može dokazati bilo kojim zvaničnim dokumentom iz tog perioda koji dokazuje da je kandidat za glasanje putem pošte živeo na Kosovu. Dokument, međutim, treba da je bio važeći najmanje pet godina. Neki od dokumenata koji mogu da posluže ovoj svrsi su: zdravstvena knjižica, đačka knjižica, račun za komunalne usluge na ime kandidata za ostvarenje prava glasanja putem pošte ili izbeglička legitimacija.

Pravo na glas mogu imati i lica koja su rođena na Kosovu ili čiji je jedan od roditelja rođen na Kosovu, kao i oni koji mogu da dokažu da su na Kosovu živeli u kontinuitetu bar pet godina. Pravo na glasanje putem pošte imaju i studenti priznatih obrazovnih institucija.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.