LEDENI TALAS NA PRAGU SRBIJE: Debeli minus nam kuca na vrata, do kada ćemo biti okovani snegom i mrazom?

Najave metereologa da našoj zemlji slede “ledeni dani”, značiće to da maskimalne dnevne temeprature neće prelaziti nula stepeni Celzijusa, a kako je Đorđe Đurić objasnio, dok ciklon sa Pirinejskog poluostrva stigne do Srbije, znatno će oslabiti.

– Iako Španija svakoga asocira na visoke temeperature i mediteransku klima zbog koje je ovakva pojava veoma retka, Madrid na primer ima veoma visoku nadmorsku visinu, te uopšte nije nemoguće da se jednom u nekoliko godina desi nešto kao ovaj ciklon koji tamo sada već prolazi – objašnjava Đurić.

Narednih dana doći će do premeštanja ciklona koji je i izazvao obilne padavine u Španiji i Portugaliji, do Balkanskog poluostrva.

– Ovaj ciklon ići će preko Grčke ka Turskoj i Crnom moru, kasnije preko Rusije i Ukrajine pri čemu se povući hladnu vazdušnu masu. Upravo ti ledeni dani kod nas će stići od sutra, preko vikenda do ponedeljka. Međutim to ne znači da će temeprature biti znatno niske za ovo doba godine je to normalno, samo maksimalne dnevne temeprature neće prelaziti nula stepeni – navodi Đurić.

Temeprature tokom narednih dana

U Srbiji se sutra i u petak očekuje raspon temeratura od 0 do maksimalnih 4 stepena Celzijusa, dok će se temerature za vikend i u ponedeljak kretati od – 5 do 0, u Beogradu će najniža biti do -2.

– Najhladniji dan u seriji ledenih dana će biti ponedeljak i to posebno jutro. Gde će temperature biti čak – 10, a lokalno (na primer Sjenica) i 15 stepeni ispod nule – naveo je Đurić.

Od sredine sledeće sedmice, tačnije srede kreće otopljenje pri čemu će temerature u Srbiji prelaziti i 5 stepeni.

Zbog čega je ovaj ciklon sada pogodio Španiju?

– Cikloni su normalne pojave svake godine. Oni se obično kreću preko Apeninskog, Pirinejskog i Balkanskog poluostrva. Međutim očigledno je da se ove godine on sporije premeštao i zadržao se na području Španije i Portugalije, što je uslovilo padavina u vidu veoma obilnih padavina i niskih temperatura – kaže Đurić.

Naredne nedelje zemlje koje će biti na udaru od oluje koja je razorila Madrid, jeste Turska, ali i Grčka.

– Turska i to opet samo neki njeni delovi koji nisu primorski, mogu očekivati scenario kao što je bio u Španiji, kod nas se to neće desiti – rekao je Đurić.

Inače, zbog oluje Filomene je prošle nedelje u Madridu pala nezapamćena količina snega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36 stepeni. Bio je to prvi sneg u Madridu u poslednjih 10 godina, a napadalo je oko pola metra, što u španskoj prestonici nije zabeleženo čak 50 godina.

Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mesečna količina kiše.

Trajaće do 20. januara?

Kako još najavljuju meteorolozi, ovaj ciklon može doneti veoma jaku do olujnu buru na području Jadrana, kao i veoma niske temeratura, a hladnoća može potrajati sve do 20. januara.

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Indeks Dunja Maz kaže da se poslednjih godina uvrežilo pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evopu, a imena im daju zemlje koje se prve nađu na njihovom udaru.

– Ali, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem, iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživeo nekoliko promena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i delu Grčke, doneće neuobičajene padavine – kaže Dunja Mraz.

Dodaje da su to relativno neuobičajene situacije za ovaj deo sveta, ali podseća da je poslednjih zima već bilo snažnih oluja koje su donele nezapamćene snegove u južne delove Evrope, pa i do severa Afrike.

Dunja Mraz navodi da će premeštanje ovog ciklonalnog sistema prema istoku sa zapada prouzrokovati povlačenje hladnog vazduha sa severa, iz polarnog kruga, prema jugu, i da se taj izrazito hladan ledeni talas očekuje i u Hrvatskoj.

Izvor: Srbija Danas/Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.