VOZAČE VEĆ BOLI GLAVA: Ako ubuduće želite da prođete tehnički pregled vozilo mora da ispuni standarde iz FABRIČKE SPECIFIKACIJE

U Srbiji će od jula važiti nova pravila prilikom registracije vozila prema kojim vozila bez katalizatora ili DPF filtera, delova izduvnog sistema koji smanjuju emisiju štetnih gasova, neće moći da se registruju, piše portal Balkangreenenergynews.

Srbija je još 2018. godine usvojila stroža pravila za tehnički pregled koja podrazumevaju merenje emisije izduvnih gasova i ispravnost sistema za izduvne gasove, ali je početak primene odložila do jula 2021. godine. To znači da će vozila morati da ispune standarde za izduvne gasove iz fabričke specifikacije i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova kao što su katalizatori i DPF filteri.

Prosečna starost blizu 2,2 miliona vozila u Srbiji je oko 17 godina, ali nema zvaničnih procena koliko vozila neće moći da ispuni nova pravila, mada nezvanične procene govore da bi taj broj mogao da bude od nekoliko stotina hiljada do čak milion.

Vozila će prilikom tehničkog pregleda morati da ispune ono što je njihov proizvođač propisao kada ih je proizveo i to znači da će morati da se ispoštuju standardi od pre 15 godina za vozilo koje je tada proizvedeno, prenosi Nova ekonomija.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkoj ispravnosti stroži standardi važiće za sva vozila koja su u Srbiji prvi put registrovana posle 1. marta 2014. u odnosu na registrovana pre tog datuma bez obzira na to kad su proizvedena.

Izvor: (Kurir.rs/Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.