PRVO OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA POSLE PRAZNIKA: Ništa od popuštanja mera, škola kreće po planu

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv kovida 19 danas su se prvi put posle novogodišnjih i božićnih praznika obratili javnosti.

U poslednjih 24 sata u Srbiji na korona virus testirana je 10.961 osoba, od kojih je pozitivno 1.751.

Nažalost, u poslednja 24 sata preminule su još 21 osobe.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 196 pacijenata, saopštio je dr Zoran Gojković.

Izlazimo iz vanredne situacije, ali brojevi i dalje visoki

“Ono što se uočava da nije došlo do porasta posle božićnih i novogodišnjih praznika, što ohrabruje. Još uvek može da dođe do povećanja broja zaraženih ukoliko se ne čuvamo i ne poštujemo predviđenje mere. To je još uvek jedna stagnacija. U situaciji kada mi imamo vakcinu i očekujemo je da ih još stigne, to treba da nas drži da izdržimo ovaj period. Dakle, izašli smo iz ove vanredne situacije, ali brojke su i dalje velike”, rekao je dr Predrag Kon.

“U Vojvodini je situacija ista kao u ostalim delovima Srbije. Po broju obolelih dominira Novi Sad, ali je situacija u bolnicama bolja, pa u KC Vojvodine ima manje od 200 ležećih pacijenata. Situacija je nepovoljna i nestabila, ali je pod kontrolom”, otkrio je dr Gojković.

Vakcinacija kineskom vakcinom od nedelje ili ponedeljka

“Sutra treba da stigne kontigent kineske vakcine. Ukoliko vakcina prođe sve kontrole, možda već u nedelju i ponedeljak krenemo sa vakcinacijom građana koji su izrazili želju da se njome vakcinišu. Srbija je jedina zemlja koja je nabila vakcine tri proizvođača, to je veliki uspeh”, dodao je dr Gojković.

Nema popuštanja mera, škola kreće kako je i predviđeno

“Popuštanje mera nije realno, pogotovo pred nastavak škole i sa novim sojem u Evropi”, rekao je dr Kon i dodao:

“Škole će nastaviti sa radom kao i do sada. Nema razloga za oklevanje i odlaganje početaka. Mora se znati da će se sa početkom škole pojaviti i akutne respiratore infekcije, očekuje se i grip”…

“Teško je verovati da novi soj neće doći kod nas kada se već širi po Evropi”, naveo je dr Kon.

“Treba koristiti momenat sada kada se stvara provakcinalna atmosfera”, dodao je dr Kon i poručio:

“Svejedno je koja se vakcina prima, bitno je da svaka ima sertifikat”.

“Otvaranje granice je politička odluka i vezana je za međunarodne obaveze, konkretno ‘mini Šengen”, pojasnio je dr Kon.

“Novinari su rizična grupa i u najskorijem mogućem roku ćemo naći mogućnost i način da se novinari vakcinišu”, rekao je dr Gojković i dodao:

“U svim ustanovama socijalne zaštite ima ukupno 957 pozitivnih na virus i 522 zaposlena”.

Upitan za koju bi se vakcinu opredelio, dr Kon je odgovorio:

“Meni je uvek najbolje što dobijem ili imam. Primio sam dve Fajzerove. Da su bile ruske ili kineske u tom trenutku, primio bih te”.

“Da mi je neko rekao pre pola godine da ćemo u januaru imati vakcinu, rekao bih da je to nemoguće. Neke stvari se dešavaju brže nego što očekujemo. Ali, maske sigurno nećemo skoro skinuti”, dodao je dr Kon.

“Četvrti talas, ako se kod nas desi, predstavljaće još jednu ‘grbu’, to jest povećanje u ovom trećem talasu, ali ne očekujem da će biti ponovo tako dramatičan porast brojeva”, podvukao je dr Kon.

Podsetimo na aktuelne epidemiološke mere…

Na snazi je zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru, radno vreme prodavnica i tržnih centara do 21, a kafića do 20 sati.

Odlučeno je i da nastava u osnovnim i srednjim školama bude nastavljena od 18. januara po dinamici po kojoj se odvijala u septembru.

PCR test je za ulazak iz zemalja regiona u Srbiju u međuvremenu ukinut.

Izvor: (Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.