Protest ispred SANU: Da li je Akademija nauka srpska, ako Kosovo nije

Na protestu kojim se zahteva ostavka predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) dr Vladimira Kostića, zbog njegove skorašnje izjave da Kosovo i Metohija nije deo Srbije, dominiralo je pitanje postavljeno akademicima da li je stav predsednika i njihov, što će dati odgovor i na pitanje da li je i Akademija nauka srpska.

Protest je održan danas ispred te ustanove oko podneva, a dok su se ljudi okupljali, sa zvučnika koje su organizatori protesta postavili ispred SANU čule su se kosovske pesme. U toku protesta, prisutni su minutom ćutanja odali počast Oliveru Ivanoviću, ubijenom pre tri godine.

Protest ispred SANU
Od organizatora se skupu prvi obratio samostalni poslanik u Skupštini Srbije Vladan Glišić, koji je rekao da oni nisu došli da ruše SANU, već da su se okupili da govore s dostojanstvom i da zahtevaju da se odreaguje na nešto što je urađeno neodgovorno i nepristojno.

„Bilo bi nepristojno da učim neurologa o medicini, pa tako nije normalno ni da on govori o nečemu što ne zna. Ne može da ne zna toliko, a da bude predsednik SANU. Da se bavio suštinskim temama ne bi izjavio to što je izjavio. Kako da objasnimo ljudima na Kosovu kojima smo pomagali da nisu Srbi? Kako manastirima da nisu srpski? Da li je moguće da Kostić toliko ne zna šta je srpsko, a šta ne? Vreme je da se akademici sete da moraju da brane akademiju, kako im jedan čovek ne bi narušavao ugled“, rekao je Glišić.

Okupljeni traže Kostićevu ostavku
Protestantima se poslednji obratio direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.

„Nismo hteli veliki skup. Hoćemo da pošaljemo poruku. Ovo što se čini poslednjih dana nema smisla i nešto je zbog čega treba da ustanemo. Da li ovo treba da bude srpska ustanova? Treba. Ove godine obeležava se 180. godišnjica SANU. To je bila najponosnija i najčasnija institucija. Da li je i danas? Nije. Kako je moguće da Kostić javno krši i zagovara kršenje Ustava? Ustav i Zakon obavezuju sve, pa i njega“, rekao je Đurković.

On je kritički konstatovao da su se Kostićevoj izjavi najviše obradovali u Prištini i Tirani.

„Šta je sledeće? Da nam Republika Srpska ne treba? Da je Vojvodina teret za Srbiju? Kuda to vodi? Hoćemo li da organizujemo Tompsonov koncert u Beogradu? Kosovo se ne brani samo zbog Kosova. Nas nema bez Kosova. Ono je naša duhovna vertikala i osnova. Nema popuštanja, Kosovo je deo i srce Srbije“, naglasio je Đurković.

On je na kraju izneo mišljenje da je Kostićeva izjava priprema javnosti za gore stvari i istakao da je ovo prvi put u istoriji da srpski narod protestuje ispred SANU.
Tokom govora, okupljeni su uzvikivali: „ua“, „izdajnik“, „ostavka“ i „kvazi naučnik“, a bili su i isticani transparenti s natpisom „Nema predaje“, kao i srpska zastava.

Podsetimo, u petak je grupa od 93 inetelktualca uputila otvoreno pismo SANU kojim zahtevaju Kostićevu ostavku, kako bi, kako se navodi, sačuvao ugled, dostojanstvo i legitimitet Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pogledajte i:

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.