VAŽNO UPOZORENJE: Vozači ovo ZIMI morate znati

Kada temperature padnu ispod nule i počne da pada sneg u vožnji je potrebno biti mnogo oprezniji.

Ovo su stvari ne koje bi trebalo da obratite pažnju ili koje nipošto ne biste smeli da radite tokom vožnje u zimskim uslovima, kako ne biste rizikovali da ugrozite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Stakla i svetla

Vetrobransko staklo se zimi mnogo češće prlja, zato se pobrinite da imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakala namenjenu za uporabu pri niskim temperaturama. Pre vožnje, proverite stanje brisača, očistite farove i svetla za maglu

Gas i kočnice

Zimi treba biti pažljiviji sa pritiskanjem papučica gasa i kočnice. Ne treba naglo kretati, dok kočenje treba započeti ranije kako ne bi došlo do prejakog pritiska na papučicu, što za posledicu može imati blokiranje točkova i proklizavanje.

Zimi sve traje duže

U vožnji u zimskim uslovima ništa ne treba raditi naglo. Vožnju treba prilagoditi uslovima na putu i broju ostalih učesnika u saobraćaju, oko vas. Važno je da zapamtite da po snegu sve traje duže, pa zato dajte sebi vremena za svaku radnju koju morate da obavite i, ponavljamo, ne činite nagle pokrete.

Držite rastojanje

Držanje distance između od ispred vašeg jedan je od glavnih faktora bezbedne zimske vožnje. Zato bi on zimi trebalo da bude duplo duži u odnosu na vožnju po suvom vremenu. Time ćete dobiti više vremna i prostora, ukoliko dođe do nagog kočenja vozila ispred vašeg ili potrebe za nekom drugom reakcijom.

Kočenje

Nezavisno od toga da li vaš auto ima ili nema ABS, kočenje se u zimskim uslovima izvodi laganim, isprekidanim pritiskanjem papučice, što će sprečiti blokiranje točkova.

Izbegavajte potpuno zaustavljanje

Vreme kretanja se po snegu produžava, pa ukoliko ne morate, izbegavajte zaustavljanje. Ukoliko to uslovi u saobraćaju dozvoljavaju, to možete učiniti ranijim otpočinjanjem usporavanja vozila i puštanjem da se ono lagano “kotrlja” prema semaforu dok čekate da se upali zeleno svetlo.

Uspon i nizbrdica

Za vožnju uz strmu ulicu, ukoliko već ne možete da je izbegnete, potrebno je da imate odgovarajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju za njeno svladavanje. Nipošto ne pokušavajte da se zaustavite u strmoj ulici. Budite pažljivi sa gasom, jer će vozilo, ako je on previše jak, proklizavati. Spuštanje nizbrdo izvodite bez gasa i pri što manjoj brzini.

Ne krećite na put, ako ne morate

Nisu svi vozači dovoljno iskusni i vešti u vožnji u zimskim uslovima, po zavejanim i zaleđenim ulicama i putevima, pa ako već ne morate nigde na vozite sami, koristite druga prevozna sredstva ili ostante kod kuće.

Ako, ipak, morate da putujete, pogotovo van grada ili u planinske predele, na put nipošto ne krećite bez obavezne zimske opreme.

Izvor: Espreso

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.