BOGOJAVLJENJE NA DRUGAČIJI NAČIN: U ovom srpskom gradu umesto plivanja – ulicom prodefilovali konjanici

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine u Pančevu nema plivanja za časni krst, što je ranije privlačilo veliki broj učesnika. Međutim, udruženje Srpska Sparta potrudilo se da obeleži praznik jahanjem konja i nošenjem krsta kroz grad.

Svake godine na Bogojavljenje okupljaju se konjanici ispred Preobraženskog hrama u Pančevu, gde dobijaju blagoslov za održavanje manifestacije.

Ove godine nema plivanja, ali se slavi veliki praznik osvećenja vode, ali i sve prirode.

– Dali su nam snagu, podsticaj za život, za sve, jer bez Boga, znamo, nema napretka ni u kakvom pogledu – kaže sveštenik Velimir Birmanac.

Deca su preuzela venac i krst ispred crkve i zajedno sa konjanicima i fijakerima krenuli u praznično jahanje glavnim gradskim ulicama. U ovoj lepoj tradiciji uvek učestvuju konjari iz naselja Margita, koji izvode konje svake godine na Badnji dan, Božić i Bogojavljenje.

– Konji su uvek spremni, pogotovo za ovako lepe stvari. Mi imamo i volje i elana i ništa nam nije teško – ističe konjar Stevan Marjanov.

– Ovde je lepo, znači mi što sam tu. Super je. Prvi put sam ovde, došla sam iz Boleča – priča Milica Smiljković.

Udruženje Srpska Sparta izabralo je spomenik Stevana Šupljikca za mesto gde će položiti venac, zato što je ova ličnost značajna za istoriju Pančeva.

– Stevan Šupljikac je prvi vojvoda u Srpskoj Vojvodini. Na Majskoj skupštini 1848. godine je za to izabran, a tada je i nastala Srpska Sparta – navodi Zoran Rajačić iz Udruženja Srpska Sparta.

Časni krst je, iako bez plivača, porinut u reku Tamiš, a uz plovidbu čamcima bio je to simboličan gest molitve za sve ljude i nada u dobro zdravlje narednih godina.

Izvor: Srbija Danas/RTS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.