DA SE ZALEDIŠ OD SAMOG VIDEA! Ruskinja oduševila svet za Bogojavljenje: Poštujući običaje skočila u “ledenu rupu” (VIDEO)

Pravoslavni vernici 19. januara obeležavaju Bogojavljenje, a tradicionalno mnogi Rusi na taj dan uranjaju u ledenu vodu.

Zbog pandemije korona virusa jedan od najomiljenijih praznika u Rusiji, ali i širom sveta obeležava se na potpuno drugačiji način, pa su mnogi odlučili da ritual izvedu kod kuće.

Jedna od njih je u Jekaterina Bobrova, nekadašnja olimpijska šampionka. Bobrova je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrača u Sočiju (2014) u umetničkom klizanju, a sada je oduševila ulaskom u “ledenu rupu”.

Istakla je da je ovaj običaj naučila od oca i da će hiljade Rusa isto uraditi.

Inače, Bogojavljenje je svetkovano veoma živopisno, a od nekoliko običaja za ovaj praznik danas se najviše upražnjava onaj da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci. Običaj nalaže da se u vodu baci Časni krst, a mladići se takmiče da do njega doplivaju i da ga uhvati prvi. Krst treba da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, a onom ko prvi dopliva do njega, doneće sreću tokom cele godine.

Nekada su mlade devojke na Bogojavljensko jutro odlazile na netaknuti izvor gde su bacale zrna pšenice i kukuruza u njega i govorile: “Kako ide voda, tako da ide i blagodat u naše njive”. Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga gde su ih čekali ostali ukućani. U nekim delovima Srbije je postojao običaj da se ovako zahvaćena Bogojavljenska voda daje ukućanima da piju preko sekire, kako bi se izbegle svađe među njima tokom naredne godine.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.