VAŽNA VEST ZA SRPSKOG SELJAKA: Posle 30 godina, svinjsko meso iz Srbije na tržištu EU!

BEOGRAD – Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se tokom ove godine očekuje početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije i na tržište EU, prvi put posle 30 godina.

On je na TV Prva rekao da je Srbija uspešno zaustavila širenje afričke kuge svinja koja je idetifikovana kod domaćih i divljih svinja na području Pirotskog i Borskog okruga. “I tu smo je zaustavili, uspeli smo da saniramo, danas nemamo velikih problema”, rekao je ministar.

Naveo je da su stvoreni uslovi i za izlazak goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržista. Ministar kaže da je u 2020. godini 70 odsto pala potrošnja goveđeg mesta, a 20 odsto pala je potrošnja svinjskog mesa, jer nisu radili hoteli i restorani, a da se nastoji da se otvore neka nova tržista za izvoz.

Ministar kaže da se radi na 49 projekata za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije. “Ovo je vreme ozbiljnih klimatskih promena. Suština je da imate što više vode jer to znači veći kvalitet proizvoda i prinos, a i veću zaradu”, rekao je ministar.

U razvoj sistema za navodnjavanje biće, kaže, uloženo oko 100 miliona dinara, ukljucujući i Frušku goru. Kaže da je Vlada Srbije juče donela odluku o upućivanju 600 miliona dinara na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava.

Najavio je da uskoro donošenje propisa koji se odnose na preradu voća, povrća i mesa, a u aprilu ili maju i propisa o regulisanju tržista poljoprivrednih proizvoda. Kaže da očekuje i rešavanje pitanja penzija za poljoprivrednike. Nedimović je rekao da je poljoprivredna proizvodnja u 2020. porasla pet odsto u odnosu na 2019. koja je bila rekordna.

Izvor: (Kurir.rs/Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.