POPLAVE NA KIM OŠTETILE STOTINU KUĆA: Neke porodice nemaju gde da odu, šteta se još popisuje

Nedavne poplave na Kosovu i Metohiji oštetile su na stotine kuća i domaćinstava. U srpskim sredinama još se popisuje šteta, ali je krenulo popravljanje kuća. Ima i porodica koje posle poplave nemaju gde.

Voda se povukla, ali tragovi neće tako brzo. Porodica Grbić u Gušterici pre poplave godinama je ulagala u kuću, mada nije njihova. Sada im se u vlažnu i hladnu kuću ne vraća.

– Mi imamo bebu od godinu dana, jednog sina od tri i jednog od 10 godina. Gde ćemo da se vratimo, u vlagu da navučemo neku bolest. Snašli smo se nekako, ali šta da radimo. Svoju kuću nemamo – kaže Radojica Grbić.

Ističe da je kredit podigao kako bi je opremio koliko toliko za normalan život, ali voda je sve uništila.

– Trenutno smo ostali na ulici. Jedan čovek iz sela nas je pustio u njegovu kuću da budemo privremeno tu, pa zdravlja do leta, videćemo – dodaje Grbić.

Grbići imaju plac, ali za gradnju kuće treba im pomoć. Nemaju stalni posao i kažu žive od socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

Njihov dom je samo jedan od 250 koje je u jednoj noći poplavila voda. Uginula je i stoka i živina. Za preživele životinje Eparhija raško-prizrenska deli pšenicu i drugu hranu.

Svetlana Stević iz Humanitarne organizacija “Majka devet Jugovića” kaže da će se sa prijateljima iz Srbije i inostranstva potruditi da se ljudima kupe pločice za kuće, pokućstvo, bela tehnika, zamrzivači, frižideri.

U pomoć je već pritekla Vlada. Preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljena je oprema i u toku je isušivanje i čišćenje kuća. Ugroženima je obećana i finansijksa pomoć.

Izvor: (Kurir/ RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.