Sanino: Ono što je radio Grenel…

Generalni direktor Evropske diplomatske službe (EEAS), Stefano Sanino, izjavio je danas da postoje indikacije iz Vašingtona o “kretanju u pravcu saradnje” EU i SAD kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

– Ulazimo u drugačiju fazu sa SAD. Smatramo da posao, koji je Ričard Grenel obavljao, nije bio od pomoći, niti u interesu regiona – kazao je Sanini.

On je u obraćanju Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta rekao da je uveren da se proces dijaloga Beograda i Prištine može ubrzo nastaviti i da na tome radi Miroslav Lajčak.

Generalni direktor EEAS kaže da političke turbulencije na Kosovu “nisu pomogle procesu dijaloga”, ali i ocenjuje da je veoma važna podrška koju dijalogu daje specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

– Lajčak već kreće da obnovi momentum u dijalogu – kaže Sanino.

Sanino, nekdašnji direktor Direktorijata za proširenje EK, u svojoj novoj funkciji generalnog sekretara EEAS, naglašava da će Zapadni Balkan ostati visoko na agendi Spoljnopolitičke službe EU.

– Jasno je da je to nedovršeni posao i da imamo odgovornost prema regionu. Ne možemo da priuštimo da ne nastavimo posao koji smo tamo započeli – poručio je on.

Sanino zaključuje da su procesi i dijaloga Srbija i Kosovo i samog proširenja vrlo kompleksni, ali naglašava da to ne može da bude razlog da EU ne ostane snažno angažovana u regionu.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.