Vučić o državnoj pomoći: “Šta hoćete, da narodu ne damo ništa”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se država zbog novog paketa mera pomoći neće dodatno zadužiti i da će javni dug ostati na nivou do 60 odsto BDP-a.

Upitan za kritike novog paketa mera pomoći, budući da pojedini ekonomisti navode da će država time dodatno zadužiti građane, Vučić je rekao da je “najbolje kada ništa ne pomažete preduzećima, pa onda pitaju što niste pomogli, a kada pomažete narodu, kažu – zadužićete se”.

Vučić je istakao da će se javni dug održati na nivou do 60 odsto BDP-a.

“Kako nisu tako povikali i zavrištali na Italiju sa 158 odsto duga u odnosu na BDP, ili Grčku sa 220 odsto, Francusku sa 115 odsto, Španiju 116, na Nemačku sa 88 odsto duga. Ili na Hrvatsku i Sloveniju sa 85 – 90 odsto ili Crnu Goru sa gotovo 100 odsto dug… Sve to pokazuje koliko je Srbija u neuoporedivo boljem stanju i sa najvišom stopom rasta”, rekao je Vučić.

On je upitao da li bi neki želeli da država ne pomaže građanima.

“Ne razumem… Dajemo koliko možemo. Borimo se za to da živimo bolje, a ne da nas svaki dan napadate što narodu dajemo nešto. Šta hoćete, da narodu ne damo ništa?”, upitao je Vučić.

Konstatovao je da se građani već dovoljno muče što ne mogu slobodno da hodaju i da žive, sa bezbroj problema, da bi još država rekla da ne može da im pomogne.

“Ne zadužujemo budućnost naše dece”, poručio je predsednik Srbije.

On je pojasnio da u relativnim brojevima javni dug ne raste, nego opada, a da je to jedino važno.

“Valjda ćete da zadržite stopu rasta, jaku ekonomiju, nećete da je uništite za godinu dana kada preuzmete vlast…”, dodao je ironično.

Istakao je da se neko sedam godina borio i gradio da bi Srbija mogla da bude prva u Evropi po stopi rasta i imala najbolje javne finansije, pa danas u zemlji svi razmišljaju da li će i koliko da im rastu primanja, a niko ne misli o tome da će biti manje.

“Ništa u Srbiji nije ugroženo, osim zdravlja ljudi”, zaključio je Vučić.

IZVOR: B92, TANJUG

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.