AUSTRIJA UVODI NOVO PRAVILO NA GRANICAMA: Otkrivamo šta to znači za naše državljane

Novo pravilo se odnosi na prekogranične radnike za koje će se takođe uvesti obaveza negativnog PCR testa za ulazak u tu zemlju

Austrija namerava da zbog pojave novog soja virusa korona dodatno pooštri režim ulaska u zemlju.

Nova uredba, čiji nacrt je poslat na razmatranje pokrajinama i socijalnim partnerima, a koja treba da se finalizuje iduće nedelje, prema agenciji APA, predviđa uvođenje obaveznog testa na virus korona prilikom ulaska u zemlju i za prekogranične radnike.

Prekogranični radnici moraće prilikom prelaska granice da imaju atest lekara ili negativan rezultat testiranja – PCR ili antigenski – ne stariji od 72 sata.

Ukoliko ne budu imali test, moraće u desetodnevni karantin, koji mogu prekinuti ako se budu testirali u Austriji.

Prema važećem režimu ulaska u Austriju, svi koji žele da pređu granicu moraju ispuniti elektronski formular kojim se obavezuju na desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti tek nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Od obaveznog karantina izuzeti su bili prekogranični radnici, osobe koje putuju iz poslovnih razloga, teretni saobraćaj, lica koja dolaze na lečenje, ali i oni koji su zbog neodloživih razloga prinuđeni da putuju u Austriju.

Dok su svi koji su izuzeti od karantina, do sada morali imati negativan test za ulazak u zemlju, to nije važilo za prekogranične radnike.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.