NAŠA VOJSKA ĆE BITI JOŠ JAČA! Predsednik Vučić najavio – Srbija će kupiti još SNAŽNIJE DRONOVE

Sistem odbrane će ove godine posebnu pažnju obratiti na takozvano elektronsko ratovanje.

Srbija će zato kupiti mnogo više snažnijih bespilotnih letelica, a baviće se i radarskim sistemima i ometanjima, kako defanzivnim tako i ofanzivnim delovima elektronskog ratovanja.

Najavljujući nove nabavke savremenih sredstava za Vojsku Srbije, ovo je rekao predsednik Aleksandar Vučić. On je danas u Generalštabu prisustvovao redovnom godišnjem referisanju o rezultatima analize stanja i sposobnosti Vojske Srbije u 2020. godini. Sumirajući prošlogodišnji bilans, šef države je najavio i povećanje zarada u Vojsci Srbije.

– Tokom ove godine planiramo veliko povećanje primanja za vojnike, podoficire i oficire. Osim pet odsto koje će dobiti ceo javni sektor, oni mogu da računaju i na povećanje od 10 procenata, što znači da ih u 2021. očekuje ukupan rast plata između 9,8 i 17,6 odsto – saopštio je Vučić.

Među najvećim nedostacima oružanih snaga je popuna Vojske Srbije. Prema Vučićevim rečima, ovaj problem više nije toliko vidljiv među profesionalnim vojnicima, koliko među zanimanjima i specijalnostima koja su tražena i bolje plaćena na tržištu rada.

– Želimo da pripadnike VS što duže zadržimo u našim redovima, a istovremeno da privučemo mnogo veći broj ljudi. Dolaskom novih investitora i fabrika rastu primanja, a ako to vojska ne prati, neće moći da zadrži ljude. To je važno jer je Vojska Srbije faktor stabilnosti, očuvanja mira i odvraćanja svakoga ko bi želeo da napadne našu zemlju – naveo je šef države.

OD KORONE STRADALO 19 VOJNIKA
Vojska Srbije bila je na visini zadatka i u borbi sa pandemijom.

– Bila je jedna od najznačajnijih institucija u prihvatanju naših ljudi iz inostranstva. Zato smo imali veliki broj zaraženih vojnika u prvom talasu epidemije. Ukupno je umrlo 19 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije – u 2020. život je izgubilo njih 16, a u 2021. još troje pripadnika. Izražavam saučešće njihovim porodicama – naveo je Vučić.

Na sastanku u Generalštabu juče su razmatrane sve mogućnosti ugrožavanja bezbednosti Srbije, po svim geostrategijskim, vojnostrategijskim i vojnotaktičkim pravcima. Vojni vrh je analizirao i delovanje naše vojske, sposobnost borbenih grupa namenjenih da prime prvi udar eventualnog napada, i snage koje mogu biti dignute na noge za 24 časa…

Vrh države i vojske otvorio je još jednu značajnu temu za građane Srbije – eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka.

– O tome ćemo tek da razgovaramo, a pre donošenja bilo kakve odluke, otvorićemo i široku raspravu u javnosti. To ima i dobrih i loših strana. Samo za objekte i hranu potrebno je više od 8 milijardi dinara, plus primanja za vojnike u iznosu od oko 1,2 milijarde dinara.

POD OPASAČ 10.000 regruta GODIŠNJE
VLADA razmatra mogućnost da, ako bude doneta odluka o ponovnom uvođenju služenja vojske, godišnje upućuje desetak hiljada regruta, odnosno četiri puta po 2.500 hiljade mladića.

To je danas, odgovarajući na pitanja poslanika rekao ministar odbrane Nebojša Stefanović. On je rekao da odluka još nije doneta i da se razmatraju svi aspekti, uključujući i potrebu za obnavljanjem rezervnog sastava, kao i pitanje finansija.

Dobre strane toga su popuna i oživljavanje garnizonih mesta koja su danas gotovo ispražnjena – objasnio je Vučić.

Vojni vrh je odlučio da ove godine nove jedinice stacionira u Priboju, Loznici, Beloj Crkvi, Negotinu, Pirotu i Surdulici.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.