SINIŠA MALI SAOPŠTIO DETALJE: Idemo u Pariz da se dogovorimo oko metroa, građani će birati model vagona!

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da delegacija Srbije putuje u Pariz naredne sedmice kako bi se dodatno precizirala struktura finansiranja beogradskog metroa u ukupnom iznosu od oko 454 miliona evra. Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, jedna od tema biće izbor tipa i modela kompozicije vagona u kojima će se voziti Beograđani u novom metrou.

“Ja idem zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, mada je moja tema nešto drugačija, ja ću dva dana biti sa ministrima finansija, za ekonomski razvoj i transport. Naša tema će biti metro”, rekao je Mali.

On je naveo da je potpisan sporazum sa francuskim kompanijama o izgradnji metroa.

“Idemo sada tamo da utanačimo detalje, dogovorimo strukturu finansiranja u vrednosti od 454 miliona evra, koliko košta deo koji mi finansiramo zajedno sa njima. Ostvarićemo višedecenijski san i u potpunosti pratimo dogovorenu dinamiku”, kazao je Mali gostujući na televiziji Prva.

Prema njegovim rečima, građani će za nekoliko godina imati priliku da vide kako se radovi odvijaju, a 2028. će se voziti metroom.

Kazao je da je u Parizu organizovana i prezentacija vagonskih kompozicija koje su u ponudi za izbor. “Imaćemo priliku da pogledamo šest kompozicija, a od tih varijanti kako bi trebalo da izgledaju vagoni, mi ćemo da izaberemo tri. Zatim ćemo da organizujemo glasanje građana i oni će biti u prilici da izaberu model. To će biti najmoderniji automatizovani metro”, naveo je ministar.

Mali je rekao i da je državna podrška u iznosu od 235 milijardi dinara usmerena ka privredi i građanima kako bi se na pravi način odgovorilo ekonomskim izazovima nastalim usled pandemije, dostigao rast BDP od šest odsto i održao stepen zaposlenosti.

“Država kroz svoju odgovornu politiku preuzima najveći teret krize. Ovu pomoć budžet može da izdrži, mi imamo novca, nama su zdrave javne finansije i hoćemo da deo tog novca vratimo građanima. Hoćemo da podržimo građane, uz zadržavanje makroekonomske stabilnosti”, rekao je Mali.

Tokom boravka u Francuskoj, Mali će se sastati sa francuskim ministrom finansija Brunom L'Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

Izvor: (Espreso/Beta)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.