VUČIĆ SE OGLASIO IZ AVIONA: Predsednik krenuo u Pariz na sastanak sa Makronom (FOTO)

Uz ovu temu, u fokusu će biti i napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji uz primenu nove metodologije pristupnih pregovora za zemlje Zapadnog Balkana, a čiji je inicijator bio Makron, kao i ekonomska saradnja dve zemlje.

Vučić u radnu posetu Francuskoj ide na poziv njenog predsednika, a kako se saznajemo, domaćin je produžio predviđeno vreme za sastanak i ručak sa gostom iz Srbije, u odnosu na prvobitno planirano. Prema informacijama radni ručak bi trebalo da počne oko 12:30 sati.

Povodom putovanja u francusku predsednik Vučić se danas oglasio na društvenim mrežama iz aviona:

– Na putu za Pariz. Očekuju nas važni ragovori za Srbiju, a teme, od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu. Živelo srpsko – francusko prijateljstvo – napisao je Vučić.

Podsetimo, predsednici Srbije i Francuske imali su telefonski razgovor 19. decembra 2020. godine i tada je upravo najavljeno da će se početkom godine 2021. ova dvojica zvaničnika organizovati susret.

Dvojica predsednika razgovarali su tada o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama. Predsednik Vučić je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju u procesu pridruživanja EU, koju je inicirao predsednik Makron, a ove teme će se sigurno naći i ovoga puta na stolu.

Naravno, neizbežna tema će biti i pandemija koronavirusa, kao i vakcinacija protiv opakog virusa. Vučić je tada u telefonskom razgovoru naglasio da će građani Zapadnog Balkana priliku za vakcinaciju dobiti u isto vreme kad i stanovnici Evropske unije, ali Srbija je uspela da ovaj proces započne ranije od svih zemalja, tako da je nesumnjivo da će i to biti povod za razgovor.

Tom prilikom, predsednik Vučić i predsednik Makron su izrazili odlučnost da sarađuju u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije, kao i dalje rade na razvoju strateških odnosa Srbije i Francuske, na dobrobit građana obeju zemalja. Dvojica državnika su, s tim u vezi, istakli značaj nedavno potpisanog bilateralnog Sporazuma o saradnji u realizaciji prioritetnih projekata u Srbiji, koji potvrđuje interesovanje Francuske za projekte u našoj zemlji. Ovaj susret će upravo biti prilika da se ovaj konstruktivni razgovor nastavi i dodatno produbi.

U pratnji predsednika tokom posete Francuskoj biće ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Oni su od sutra u poseti Francuskoj gde će voditi razgovore u vezi sa izgradnjom beogradskom metroa, što je potvrdio i Goran Vesić.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.