(VIDEO) IZGLEDAJU SVETSKI! Francuzi predstavili šest opcija za dizajn vagona za beogradski metro

Gradnja prve linije bi trebalo da počne krajem 2021, a Beograđani i ostali posetioci našeg glavnog grada, trebalo bi da se voze u metrou 2028. godine.

Srpska delegacija trenutno boravi u Francuskoj, gde obilazi kompaniju Alstom, partnera u projektu izgradnje beogradskog metroa, koji će, kako je najavljeno, početi sa radom 2028. godine.

Vesić podelio radosne vesti iz Pariza: Francuske kompanije zainteresovane za investiranje u Beograd

Struktura finansiranja podrazumeva iznos od 454 miliona evra, a jedna od glavnih tema je izbor tipa i modela kompozicije vagona u kojima će se voziti Beograđani u novom metrou.

– Imaćemo priliku da pogledamo šest kompozicija, a od tih varijanti kako bi trebalo da izgledaju vagoni, mi ćemo da izaberemo tri. Zatim ćemo da organizujemo glasanje građana i oni će biti u prilici da glasaju koji će model izabrati. To će biti najmoderniji automotizavani metro – naveo je Mali pre neki dan.

Danas se oglasio ponovo na svom zvaničnom Instagram profilu:

– Nastavljamo posetu Francuskoj sastankom sa celim rukovodstvom kompanije Alstom, koja je naš partner na projektu izgradnje beogradskog metroa. Sastanku se pridružio i Henri-Pupart Lafarge, CEO ove kompanije, sa kojim dogovaramo sve detalje. Već na sledećoj prezentaciji, koja će biti održana u toku današnjeg dana, biće nam predloženi modeli vagona, o čijem će konačnom izgledu odlučivati Beograđani – napisao je Mali danas ranije.

Ministar je istakao da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije.

IZVOR: Telegraf, Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.