Vučić: Izrael je izabrao, nismo srećni zbog toga

“Izrael je izabrao da im je Amerika najvažnija i to neće sjajno uticati na naše odnose, nismo srećni zbog toga”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i Kosova.

– Odnose sa jevrejskom državom gradićemo u skladu sa novonastalim okolnostima – rekao je Vučić navodeći i da je taj potez Izraela i Prištine očekivan, šest meseci posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

On je, međutim, ukazao da Srbija nije pravila zajednički sporazum sa Amerikancima i Albancima, nego svoj sporazum, i kako kaže “nismo hteli da podstičemo da Izrael povuče takav potez, već da to ne uradi”.

Grenel: Danas je divan dan, hvala Trampu…
Dodao je takođe da treba sačekati da se vidi da li će Kosovo makar svoj deo Vašingtonskog sporazuma da poštuje, i hoće li pustiti u rad prugu Priština-Merdare, a ne tražiti da pruga ide preko Kosovske Mitrovice i severa. Drugo pitanje, navodi Vučić, je jezero Gazivode i podela energetskih resursa.

– Strahovito se upirao Metju Palmer da se završi sporazum između Izraela i Kosova. Sad ćemo da vidimo da li je i za to da podelimo energetske resurse, jer mi sada nemamo ništa od jezera Gazivode – rekao je Vučić.

Bivši izvestilac američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagovao je na vest da su Izrael i Kosovo potpisali danas sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

​On je na svom Tviteru objavio: “Danas je divan dan. Izrael i Kosovo ozvaničili su diplomatske odnose. Hvala Meljizi Haradinaj, izraelskom Ministarstvu spoljnih poslova, Donaldu Trampu i sekretaru Blinkenu na posvećenosti tome da danas bude istinski istorijski dan”, napisao je Grenel.

Izvor: vesti-online.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.