JOŠ JEDAN GRAD U SRBIJI DOBIO “OKO SOKOLOVO”: Počinje nadzor vozača sa 25 kamera

I Užice je dobilo sistem “Oko sokolovo”.

U Užicu je od 1. februara počeo da radi sistem za nadzor sa 25 kamera, sva dešavanja se prate u takozvanom monitoring centru ovdašnje policijske uprave, a lokalna samouprava je nabavila i uređaj koji na zlatiborskoj magistrali “vreba” nesavesne vozače.,

– Oprema je naše vlasništvo, a rukovodili smo se činjenicom da gotovo svi veći gradovi koriste kamere u svrhu povećanja bezbednosti u saobraćaju. Naš sistem veći deo operacija obavlja i bez prisustva policijskih službenika, a uključuje automatsko detektovanje prekršaja i prepoznavanje registarskih tablica, a registruje i prolazak kroz crveno svetlo na semaforu – saopšteno je iz Gradske uprave, bez preciziranja koliko je nabavka koštala, ali se nezvanično saznaje da se radi o 300.000 evra.

U gradu na Đetinji, međutim, još se vode polemike oko (ne)usklađenosti ove novine sa zakonskim aktima o zaštiti privatnosti građana.

Javnost, međutim, nepodeljeno podržava postavljanje radara na zlatiborskoj magistrali – između Užica i Bele Zemlje – na mestu gde je brzina kretanja vozila ograničena na 50 kilometara na sat.

Isto važi i za video-nadzor na prometnoj raskrsnici kod Prve osnovne škole, jer tamo kolovoz svakodnevno prelazi i više stotina đaka.

Izvor: Srbija Danas/Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.