NE MORAM DA GOVORIM KOLIKO POVERENJA IMAM U ANU: Vučić svakom ministru rekao šta ima!

BEOGRAD – Ne moram da govorim koliko poverenja imam u Anu… – rekao je predsednik Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti povodom 100 dana rada Vlade Srbije.

On je dodao da je danas na sednici poručio da vratimo energiju, da bude više entuzijazma, jedinstva, da ne razmišljamo šta će ostati iza nas, da ne mislimo na izbore nego da se radi…

Vučić je nekim ministrima poručio i da se probude, a potom se zahvalio MUP i pohvalio izuzetnu saradnju MUP i BIA koja je dovela do današnje akcije čija je poruka da se kriminal ne isplati. Predsednik je dodao i da je to veliki udarac u borbi protiv organizovanog kriminala. Na pitanje o kritikama na rad pojedinih ministara koje je ranije iznosio, Vučić je odgovorio da je na današnjoj sednici molio za više energije i entuzijazma članova Vlade, ali da “nije pominjao imena”.

“Da se uradi više za ljude, da pokažu veće jedinstvo. Odvratno mi je kada saznam da o svojim kolegama (pojedini ministri medijima) javljaju sve najgore, neretko i neistinito, da bi sebi obezbedili bolji tretman u medijima”, dodao je on.

Poruka ministrima: Nadam se da će se neki probuditi, neki biti uspešniji

Vučić je rekao danas da je zamolio ministre da ponovo vrate energiju, entuzijazam i da razmišljaju šta će da ostane iza njih, a ne o izborima, te da je bitno da se troši suficit kako bi ostvarili rast BDP.

Vučić je, nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao, kazao da je važno koliko su pruga, bolnica izgradili, digitalnih učionica otvorili, koliko je uspešno sačuvan naš javni dug.

– Svaki ministar treba da postavi svoj cilj i da se bori za osvarenje. Nadam se da će neki da se probude, da će neki da nastave da rade, a neki da budu još uspešniji. Mene ne zanima poređenje sa onima koji su zemlju uništili, već šta je ono što ćemo mi da ostavimo iza sebe i kako će o tome da sude pokoljenja koja dolaze, naglasio je on.

Vučić je kazao da je imao priliku da savetima i molbama utiče na ministre oko načina trošenja novca i rast BDP. Ukazao je da je Srbija, bez Irske, prva po stopi rasta u celoj Evropi, što se, dodaje, nikada u istoriji nije ponovilo.

– Važno je da se nastavi dobra stopa rasta. Ne možemo mi kao zemlje koje su imali minus 15 i minus 20, čija je osnovica niska. Naša stopa je bila minus 1 u prošloj godini i zato moramo više da radimo, naglasio je on. Vučić je kazao da je bilo nekoliko dobrih vesti u januaru, ali i loših.

Dobro je, kaže, što imamo veliki suficit od 13,5 milijardi dinara, a bio je predviđen deficit od 12,5 milijardi dinara.

– Za više od 200 miliona evra smo u plusu. To je lepa i dobra vest za Ministarstvo finansija, ali nije uvek najbolja veest za građane i zemlju. Potrebno je da se potroši taj novac, istakao je on i skrenuo pažnju da je zabeleženo 43 odsto manje izvršenja nego što se planiralo.

– Stopa rasta znači koliko ste više ili manje stvorili vrednosti na teritoriji svoje zemlje u odnosu na prošlu godinu. U tim okvirima između 21 i 23 odsto se vodi i koliko ste novca utrošili na projekte. Mi smo potrošili mnogo manje novca, rekao je Vučić.

Ukazao je da bez visoke stope rasta ne možemo da pomažemo našu privredu, kako je rekao, gradimo bolnice, dajemo 50 odsto za traktore domaćinima u Srbiji, ne možemo da ulažemo u energetsku efikasnost, izgradimo kompletnu kanalizacionu strukturu…

Preneo je da je podneo izveštaj o toku dijaloga po pitanju KiM.

– Upoznao sam članove vlade sa onim što se zbivalo u Briselu, ali i onim što se događalo u Parizu, Vašingtonu i razgovorima sa drugim značajnim partnerima, naglasio je on.

Situacija za nas, ističei, nije nimalo laka, ali smo, dodaje, uspevali do sada da se čvrstom i dostojanstvenom politikom izborimo za očuvanje nacionalnih interesa, opstanak našeg naroda na KiM, ali i opstanak Srbije tamo gde je mnogi nisu odavno videli i gde je mnogi danas ne vide.

Izvor: (Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.