LEPE VESTI ZA PENZIONERE Mali: Počela isplata uvećanih penzija za 1,7 miliona ljudi

Počela je danas isplata januarskih penzija koje su uvećane za 5,9 odsto, u skladu sa švajcarskom formulom, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Objasnio je da je danas počela isplata za penzionere iz kategorije zaposlenih, koji penzije primaju na kućne adrese i na šalterima pošta, dok oni koji ih primaju preko tekućih računa, uplatu mogu očekivati sutra.

Vojni penzioneri i poljoprivrednici, uvećanu penziju dobili su 5. februara ove godine, saopštilo je ministarstvo.

– Uvećane penzije dobija oko 1,7 miliona penzionera, što je sjajna vest za naše najstarije, za koje je prethodna godina zbog zdravstvene situacije bila posebno teška. Švajcarska formula na najrealniji način oslikava stanje u privredi i zahvaljujući njoj penzije rastu na potpuno realnim osnovama – naveo je Mali.

Naveo je da su penzije u poslednjih nekoliko godina porasle za oko 29 odsto.

– Reč je o prosečnom povećanju, u iznosu od oko 29 odsto od 2014. godine kada samo bili prinuđeni na mere fiskalne konsolidacije. Taj procenat uključuje i poslednje povećanje penzija, koje je stupilo na snagu 1. januara 2021. godine – rekao je on.

Ministar kaže da vakcinacija koju smo počeli među prvima u svetu daje dodatni optimizam da će se život normalizovati, ali i da će naša ekonomija biti među najuspešnijima, što je temelj za dalji rast životnog standarda, odnosno rast plata i penzija.

– Podsetiću da su u januaru svi zdravstveni radnici dobili povećanje plata od pet odsto, jer se povećanje odnosilo na decembarsku zaradu, dok su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili veće plate za 3,5 procenta. Njima će od aprila ove godine ukupno povećanje biti pet odsto – rekao je Mali i dodao da javne finansije nisu ugrožene.

Osvrnuo se i na povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara.

– Povećana je minimalna zarada u ovoj godini, koja sa 30.137 ide na 32.126 dinara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara – naveo je ministar.

Mali je podsetio da će do petka biti poznati detalji novog paketa podrške građanima i privredi.

– Država će izdvojiti ogroman novac, jer je planirano proširenje obima podrške na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića. Naime, tri puta po 50 odsto minimalne zarade dobiće i velika preduzeća, osim banaka i finansijskih institucija, a u okviru sektorske podrške, još po jedan minimalac biće opredeljen za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent a kar agencijama, kao i hotelijerima – rekao je on i zaključio da država čvrsto stoji iza svojih građana.

Izvor: (Kurir.rs/ Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.