KORAK DO PROIZVODNJE “SPUTNJIK V” VAKCINE U SRBIJI: Održan VAŽAN SASTANAK sa delegacijom Ruske Federacije

Delegacije Srbije i Ruske Federacije održale su danas u Beogradu prvi sastanak povodom utvrđivanja mogućnosti za proizvodnju vakcine “Sputnjik V” u Srbiji.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko, činili su predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i ruske Agencije za lekove, dok su u srpskoj delegaciji, koju je predvodio ministar za inovacije Nenad Popović, bili i predstavnici Instituta “Torlak”.

Popović je posle sastanka kazao novinarima da će se sutra u Institutu Torlak obaviti prvi ekspertski razgovori i naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distrubiciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca.

Istakao je da je za pun ciklus proizvodnje potrebno devet do 10 meseci i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić već rekao da će naša zemlja uložiti u nove pogone i novu opremu koji bi zadovoljili sve standarde, a sa ciljem da se vakcina sprovodi kod nas.

Vakcina “Sputnjik V”, kako je naveo Popović, iz naše zemlje bila bi distribuirana i u region, ali i u zemlje Evrope.

– Na ovaj način Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu ”Sputnjik V” u svojoj zemlji – rekao je Popović i naveo da je sedam zemalja, među kojima su i Nemačka, Češka, Austrija, izrazile želju da se počne sa proizvodnjom u našoj zemlji.

Podsetio je da je ispitivanje mogućnosti za proizvodnju vakcine “Sputnjik V” u Srbiji dogovoren tokom razgovora dva predsednika – Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da od samog pocetka borbe protiv kovida u Rusiji nije postojala dilema da li sa Srbijom treba rame uz rame da se bore protiv pandemije i to zbog odnosa dve zemlje, dva naroda.

Izrazio je zadovoljstvo održanim prvim sastankom dve delegacije, za koji je rekao da je sastanak upoznavanja, a da će sadržajni sastanak – na ekperstkom nivou biti održan sutra.

– Otvara se nova faza saradnje – ispitivanje mogućnosti proizvodnje vakcine “Sputnjik V” u Srbiji. Proizvodnja vakcina će obezbediti da Srbija proizvodi i za druge zemlje u regionu i Evropi, što je od izuzetne važnosti – istakao je Bocan – Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija je otvorena i spremna da pruži tehnologiju i pomoć u proizvodnji vakcine, što jasno pokazuje, dodaje, da Rusija ne razmišlja, kada je reč o vakcini i borbi protiv kovida, o globalnom suprotstavljanju i nadmetanju.

– Naš cilj je da imamo prijatelje, zajednički odnos i saradnju u borbi protiv virusa korona. ”Sputnjik V” je na razmatranju u EU i nadamo se da će to ići svojim redom, bez politilizacije i da će biti viđena kao najbezbednija i najefikasnija vakcina – rekao je ambasador.

Dodao je da je to jedan od razloga, osim prijateljstva i uzajamnog poverenja, što je ruska vakcina najpopularnija u Srbiji.

Direktorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković podsetila je da je pre dve nedelje srpska delegacija bila u poseti u Rusiji, u fabrici gde se proizvodi vakcina, i istakla da su se tada saglasili i uverili da postoje mogućnosti da se, uz transfer tehnologije i znanja, vakcina “Sputnjik V” može proizvoditi u Srbiji.

– Torlak ima tehnologiju i stručnjake koji mogu da odgovore tom zadatku – rekla je Stoiljković.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.