PREDSTAVLJANJE NOVOG EKONOMSKOG PAKETA POMOĆI: Premijerka Brnabić i ministar Mali najavili treći po redu paket mera

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali danas će detaljno predstaviti novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.

– Ovo je treći po redu paket podrške privredi i građanima koji nam pomaže u borbi protiv korona virusa. Ti paketi nam pomažu da naši ljudi ne ostanu bez posla, da građani pre svega penzioneri da prežive, da imaju veru u svoju državu – rekla je premijerka Brnabić na početku predstavljanja paketa mera pomoći.

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra. Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Paket mera podrška privredi

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom u aprilu. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije.

Izvor: (Kurir.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.